Oliwa oliwie nie równa. Czy extra virgin ma znaczenie?
W sklepach znajdziemy wiele rodzajów oliwy z oliwek, dlatego w zamieszczonym dziś artykule przedstawiamy jej dwa najważniejsze rodzaje: oliwę extra virgin i virgin. Co tak naprawdę o nich wiemy? Czym się różnią? Dziś odpowiemy na te pytania.
WięcejJak rozpoznać czy oliwa z oliwek, którą kupujemy jest dobra?
Po przeczytaniu tego artykułu odkryjemy, że nie wszystkie oliwy są jednakowe, i że istnieją podstawowe wskazówki, dzięki którym rozpoznamy tę najwyższej jakości.
WięcejMłode oliwy z oliwek jako wstęp do świata sztuki kulinarnej.
Młode oliwy zasłużyły na miano produktu luksusowego, oferującego niezwykłe doznania wszystkim smakoszom. Wprowadzają nas w świat sztuki kulinarnej, zapewniając przyjemność jedzenia. Zapraszamy was do odkrycia sekretów produkcji i sposobów ich wykorzystania w waszej kuchni.
WięcejWszystko, co chcielibyście wiedzieć o oliwie. Ciekawostki i legendy.
Drzewo oliwne pojawia się w wielu tekstach sakralnych i świeckich od zarania dziejów. Oliwa była uznawana za symbol oraz źródło wiedzy, a także bogactwa. Dawała ludziom światło i pożywienie, a więc dobrobyt. Co wiemy na temat tego „płynnego złota”?
Więcej
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.