Ile razy można smażyć w oliwie z oliwek extra virgen?

Czy wiesz, że oliwy z oliwek extra virgen można użyć do smażenia nawet pięć razy? Oliwa ta zachowuje znakomitą jakość nawet w wysokich temperaturach, a smażone w niej potrawy nie tracą wartości odżywczych. Smażenie z extra virgen dostarcza podniebieniu niezapomnianych wrażeń. 

Więcej

Poznaj pięć sekretów oliwy z oliwek

„Kocham kraje, z których pochodzi oliwa”, mawiał chilijski poeta – laureat Nagrody Nobla – Pablo Neruda. To z pewnością słowa nieprzypadkowe. Na przestrzeni wieków malarze poświęcali oliwie miejsce na swoich płótnach, a pisarze uwieczniali ją w swych dziełach. Jakie sekrety skrywa w sobie ten...

Więcej

Oliwa z oliwek filtrowana czy niefiltrowana?

Niefiltrowana oliwa z oliwek jest mniej znana i używana, ze względu na swój sezonowy charakter. Jaka jest różnica między filtrowaną a niefiltrowaną oliwą z oliwek i na czym polega proces filtracji?

Więcej