Pieczona dorada z oliwkami i rozmarynem

Składniki: 2 dorady (ta ryba to królo- wa Morza Śródziemnego) 2 łyżki kaparów 6 gałązek świeżego rozma- rynu oliwa z oliwek 4 szalotki 6 ząbków czosnku czarne oliwki bez pestek pomidorki koktajlowe na gałązkach ocet winny sól pieprz liść laurowy 1 cytryna

Więcej

Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem

Składniki: 1 kalarepa 1 cytryna świeży tymianek 2 ząbki czosnku ser kozi Saint Maure 200 ml śmietany kremówki 36% 1 ogórek zielony 1 świeży korzeń chrzanu sól świeżo mielony czarny pieprz cukier oliwa Interoleo Premium różowe kwiaty bazylii darkopal kwiaty tymianku lód

Więcej

Oliwa z oliwek w walce z cukrzycą

O zbawiennym wpływie oliwy z oliwek napisano już wiele. Wiemy, że chroni nas m.in. przed chorobami układu krążenia, złym cholesterolem, osteoporozą, a dodatkowo dba o naszą skórę i włosy. Czy wiesz, że oliwa z oliwek może zapobiegać również cukrzycy? Dziś przyjrzymy się kolejnej korzyści zawartej w kroplach...

Więcej

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek

Liczne badania dowodzą, że oliwa z oliwek to sekret dobrego zdrowia. Dzięki niej maleje ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, nowotwór czy demencję. Jednak nie każda oliwa tak korzystnie wpływa na zdrowie. Czym się różnią i jak wybrać tę najlepszą? O tym przeczytasz w naszym najnowszym poście.

Więcej

DZIEJE OLIWY Z OLIWEK. POCZĄTKI

Oliwa z oliwek jest jedną z głównych bohaterek mitologii. Wielokrotnie wspomina się o niej w świętych księgach chrześcijaństwa i islamu. Od zarania dziejów wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce, w Starożytnej Grecji służyła jako środek płatniczy. Świadczyła o potędze wytwarzających ją kultur. Dziś cofamy...

Więcej

Jak dbać o oliwę

Do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek extra virgen – to podstawa. O czym jeszcze warto pamiętać  zabierając się do smażenia? Jak dbać o oliwę w różnych etapach smażenia? Czym jest punkt dymienia i dlaczego woda nie służy oliwie. O tym i wielu innych sprawach przeczytasz w poście „Jak dbać o oliwę”.

Więcej