Tradycyjne porady kulinarne w świetle nauki
Dziś konfrontujemy popularne przekonania kulinarne z najnowszymi wynikami badań naukowych. Wejdź na nasz blog i poznaj prawdę dotyczącą smażenia na oliwie z oliwek, gotowania makaronu czy pieczenia mięsa. Przeczytaj i przekonaj się, czy o kuchni wiesz już wszystko!
WięcejIstota kwitnienia oliwki
Dziś mamy dla Was porcję ciekawych informacji z cyklu życia drzewa oliwnego. Wejdź na nasz blog i dowiedz się, jak przebiega i na czym polega proces kwitnienia oliwek – okres szczególnie wyczekiwany przez plantatorów i miłośników najlepszej w świecie oliwy z oliwek.
WięcejUniwersytet w Jaen potwierdza: oliwa z oliwek extra virgin najlepszym tłuszczem do smażenia
Badacze z grupy innowacyjnej analizy chemicznej Uniwersytetu w Jaen (UJA) we współpracy z laboratorium Bromatologii i Hydrologii wydziału farmacji Uniwersytetu w Oporto udowodnili, że oliwę z oliwek extra virgin cechuje o wiele większa odporność w procesie smażenia niż inne dostępne na rynku tłuszcze. Po przeprowadzeniu badań...
WięcejOliwa z oliwek podbija świat
Oliwa z oliwek podbija świat! Dziś na naszym blogu znajdziesz kilka ciekawostek dotyczących przebojowej ekspansji „płynnego złota” w krajach, gdzie do tej pory popularnością cieszyły się inne tłuszcze lub którym obca była kultura spożywania oliwy. Przeczytasz też o powodach, dla których warto zawsze mieć w...
WięcejZioła zawsze świeże dzięki oliwie z oliwek
Dziś mamy dla Was praktyczną radę, jak zapewnić dłuższe życie ziołom, które codziennie dodają smaku naszym potrawom, a nam dostarczają niezbędnych substancji odżywczych. Z pomocą przyjdzie nam jak zawsze niezastąpiona oliwa z oliwek. Więcej przeczytacie na naszym blogu, zapraszamy!
WięcejDziesięć przykazań dotyczących oliwy: czego można się nauczyć podczas jej degustacji?
Czego można się nauczyć podczas degustacji oliwy? Czym różni się oliwa zwykła od oliwy virgin oraz extra virgin? Jakie bogactwo doznań organoleptycznych kryje w sobie oliwa? To wszystko w naszym dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
WięcejChleb z oliwą: pięć dobrych powodów, aby jeść go codziennie
Dlaczego warto włączyć do codziennej diety jedną lub dwie kromki chleba z łyżką oliwy? Tego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu. Zapraszamy do lektury!
WięcejPierwsza kolekcja akcesoriów do degustacji oliwy w Madrycie
W Hiszpanii zaprojektowano naczynia, które pozwolą Ci w pełni docenić właściwości organoleptyczne oliwy. Ten zestaw do degustacji powstał w wyniku współpracy naukowców z Uniwersytetu w Jaén oraz innowacyjnej firmy Elaia Zait. Zapraszamy do lektury!
WięcejHiszpania wyprzedza Włochy w eksporcie oliwy z oliwek
Hiszpania jest jednym z największych światowych producentów oliwy z oliwek. Pomimo niedawnego kryzysu gospodarczego na świcie eksport hiszpańskiej oliwy stale się zwiększa. W jej promocję za granicą zaangażował się sam Rafael Nadal. Zapraszamy do lektury!
WięcejOliwa z oliwek zawsze na czasie
Dziś odpowiadamy na pytanie, czy oliwa z oliwek może się przeterminować oraz na co zwrócić uwagę przed jej zakupem tak, by jak najdłużej cieszyć się wyjątkowymi właściwościami „płynnego złota”. Mamy dla Was też podpowiedź, jak wybrać tę najlepszą, to proste – szukajcie na półce marki...
Więcej
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.