JAK PRZYSTOSOWAĆ POLSKĄ KUCHNIĘ DO ZALECEŃ DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska pozwala cieszyć się długim i zdrowym życiem mieszkańcom południowej Europy, gdyż jako jedna z nielicznych wzmacnia system odpornościowy, hamuje rozwój chorób układu krążenia i chroni przed nowotworami.

Jej dobroczynny wpływ na zdrowie spowodował, że zasady żywienia oparte na tradycjach śródziemnomorskich na dobre wpisały się w jadłospis osób zamieszkujących również północne regiony naszego kontynentu. Nie brakuje jednak osób, które poważają słuszność stosowania tej diety w krajach o innym klimacie, między innymi w Polsce, ze względu na ograniczenia dostępności produktów lub ich cenę. I choć oczywiście trudno jest przenieść do Polski dietę śródziemnomorską  w pełnym jej zakresie, warto czerpać z niej to co najlepsze.

Oto kilka sposobów na dostosowanie diety śródziemnomorskiej do polskiej kuchni.

1. Warzywa i owoce to podstawa

Kiedy mówimy o diecie śródziemnomorskiej, jedną z pierwszych rzeczy jaka przychodzi nam na myśl to ogromna różnorodność warzyw i owoców. Rzeczywiście, stanowią one filar śródziemnomorskiego stylu odżywiania, ale zasadę tę można z powodzeniem stosować również w Polsce. Ze względu na sezonowość tych produktów w naszym kraju, warto wybierać warzywa i owoce z zależności od pory roku. W sezonie letnim, na targach i w supermarketach, bez problemu znajdziemy młodą marchew, fasolę szparagową, kapustę czy szpinak. W zimie możemy wybierać warzywa mrożone zebrane w pełni sezonu – dostarczą nam one wielu wartości odżywczych i witamin. Podstawą są również warzywa strączkowe takie jak soczewica, ciecierzyca czy soja, które zapewnią nam odpowiedni poziom błonnika oraz żelaza przez cały rok.

2. Jedz ryby i owoce morza

W diecie śródziemnomorskiej nie brakuje świeżych ryb oraz innych dobrodziejstw pochodzących z morza. Niestety ich dostępność w naszym kraju jest ograniczona, choć warto pamiętać, że możemy zastępować je gatunkami występującymi w Bałtyku. Sięgajmy więc po śledzie czy dorsze. Ważne jest, abyśmy dostarczali naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega – 3, które uchronią nas przed miażdżycą i chorobami serca. Według zaleceń lekarzy powinniśmy spożywać je około 4 – 5 tygodniowo.

3. Wybieraj tłuszcze roślinne

Najczęściej wybieranym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. To właśnie z oliwy pochodzi aż 3/4 lipidów dostarczanych organizmowi. Jest ona doskonałą alternatywą dla tłuszczy zwierzęcych ze względu na wysoki poziom kwasów omega – 6 oraz przeciwutleniaczy. Spożywana na czczo reguluje nasz układ trawienny oraz wpływa na poprawę pracy dróg żółciowych. Można stosować ją zarówno w surowej postaci jak i jako składnik gotowanych potraw.

4. Unikaj czerwonego mięsa

Na śródziemnomorskich stołach od wieków królują chude mięsa takie jak drób czy jagnięcina. Ważne jest, aby łączyć je z dużą ilością warzyw. W zbilansowanej diecie śródziemnomorskiej stanowi ono tylko dodatek do posiłku, a nie jego główną część.

5. Sposób gotowania

Ponadto, warto pamiętać, że mieszkańcy południa Europy często gotują potrawy w wodzie bądź na parze. Z chęcią korzystają również z pieczenia. Na co dzień używają głównie przypraw ziołowych i stosują sporą ilość czosnku oraz cebuli o działaniu przeciwbakteryjnym. W nieco chłodniejszym klimacie, w jakim się znajdujemy, warto wzbogacać śródziemnomorskie przepisy o przyprawy rozgrzewające takie jak chili lub imbir, zwłaszcza podczas zimowych miesięcy.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT