Co warto wiedzieć o Oliwie z Oliwek Extra Virgin

Słusznie mówi się, że oliwa z oliwek to prawdziwy skarb, którego produkcja rozpoczęła się w basenie Morza Śródziemnego w czasach starożytnych. Jednak należy pamiętać, że oliwa oliwie nie równa. I tak między oliwą z oliwek extra virgin a zwykłą oliwą z oliwek przepaść jest ogromna. Warto wiedzieć, czym różni się każdy z gatunków oliwy, by do naszej diety włączyć najlepszą jej odmianę, która nie tylko doda smaku przygotowywanym przez nas potrawom, ale i zadba o nasze zdrowie.

Wielu z nas wie, że największym producentem soku z oliwek jest Hiszpania. Mało kto jednak potrafi wskazać różnicę między poszczególnymi rodzajami oliwy. Jak trafnie zauważa gazeta OLEO „nieświadomy konsument w wyniku braku wiedzy sięga po oliwę z oliwek gorszej jakości”. Co więcej, badanie naukowców z Uniwersytetu Loyola w Andaluzji wykazało, że jeśli kupujący jest lepiej poinformowany, częściej wybiera oliwę z oliwek extra virgin. Ponadto, okazuje się, że niedoinformowanie w zakresie korzyści, jakie wiążą się z oliwą z oliwek extra virgin na tle innych podobnych produktów, sprawia, że kupujący zniechęcony jej wyższą ceną często wyrabia sobie złe zdanie na temat tej najwyższej klasą oliwy.

Warto spojrzeć szerzej niż tylko na metkę z ceną, by docenić pozytywny wpływ tej oliwy na nasze zdrowie, jej wyjątkowy smak oraz pracę, jaką trzeba wykonać, aby uzyskać produkt o tak znakomitych właściwościach. Jeśli zsumujemy wszystkie te zalety, nieco wyższa cena „płynnego złota” okaże się w pełni uzasadniona.

W zależności od sposobu pozyskania otrzymujemy kilka rodzajów oliwy z oliwek: oliwę z oliwek extra virgin, virgin, lampante oraz oliwę z wytłoczyn. Oliwę można by dzielić również w zależności od gatunku oliwek czy stopnia kwasowości. Dokładny opis wymienionych odmian przygotowaliśmy w poście „Oliwa oliwie nie równa. Czy extra virgin ma znaczenie?”.

Zalety oliwy z oliwek extra virgin

Ten wyjątkowy rodzaj oliwy z oliwek to nie tylko znakomity smak, ale i zdrowie zawarte w kroplach „płynnego złota”. Kluczem prozdrowotnego działania soku z oliwek są tłuszcze mononienasycone. Dzięki nim regularne spożycie nawet niewielkich ilości tego produktu może pomóc nam pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze mononienasycone biorą udział w degradacji tłuszczów w komórkach tkanki tłuszczowej, w konsekwencji czego pomagają pozbyć się nadwagi z okolic brzucha, a przy tym zmniejszają niewrażliwość na insulinę.

Te same tłuszcze oraz antyoksydanty opóźniają pogorszenie zdolności poznawczych powiązanych z chorobami umysłowymi takimi jak Alzheimer lub całkowicie im zapobiegają – dzięki temu możemy liczyć na dłuższe lata życia. Co więcej, tłuszcze mononienasycone podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a jednocześnie redukują poziom złego, dzięki czemu chronią nas przed chorobami układu krążenia. Udowodniono również, że wystarczą trzy łyżki oliwy z oliwek dziennie, by zmniejszyć zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Inną zaletą oliwy z oliwek extra virgin jest to, że zapobiega ona wystąpieniu niektórych odmian raka. Według badania Predimed dieta śródziemnomorska z regularnym dodatkiem „płynnego złota” pomaga obniżyć o dwie trzecie ryzyko wystąpienia raka piersi.

Co ciekawe, oliwa z oliwek extra virgin może nawet całkowicie zastąpić leki przeciwbólowe typu Ibuprofen. Jest to możliwe dzięki właściwościom przeciwzapalnym jakie posiada „płynne złoto” – konkretnie dzięki cząsteczce o nazwie Oleocanthal. Więcej o tej cudownej cząsteczce w poście Oleocanthal – rewolucyjna cząsteczka oliwy z oliwek.

Źródło: http://www.elnaviero.com/spip/spip.php?article2668

POWRÓT