PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM

Czas przygotowania: 45 min     

Stopień trudności: średni                 

Porcji: 4 

Sposób przygotowania:

 

1. Umyj i obierz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odsącz nadmiar wody.

2. Do tak przygotowanej masy wsyp mąkę pszenną, a następnie wbij jedno jajko. Dodaj szczyptę soli i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

3. Rozgrzej około 50 ml oliwy z oliwek Interoleo, a kiedy będzie gorąca umieść łyżkę masy na patelni i uformuj z niej placki.

4. Smaż do momentu uzyskania rumianego koloru z obu stron.

5. Po zdjęciu z patelni, umieść placki na ręczniku papierowym, tak aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

6. Nałóż łyżkę śmietany na każdy z placków i pokryj je plasterkiem wędzonego łososia. Udekoruj całe danie świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

Składniki:
  • - 1 kg ziemniaków
  • - 50 g mąki pszennej
  • - 1 jajko
  • - 200 g łososia
  • - 100 ml gęstej śmietany
  • - 100 ml oliwy z oliwek Interoleo Suave
  • - sól i pieprz do smaku
POWRÓT