Chrzanowa chmurka bitej śmietany z wachlarzami kalarepki skropiona tymiankowym sosem

Czas przygotowania: 30 minut

Sposób przygotowania:

Kalarepkę obieramy, kroimy w wiórki obieraczką do warzyw lub szatkujemy na mandolinie. Blanszujemy
w wodzie z solą i cukrem w proporcji 50:50. Hartujemy w zimnej wodzie z lodem i sokiem z cytryny. Osuszamy. Posypujemy delikatnie solą morską i pieprzem. Śmieta­ nę ubijamy z odrobiną soli, dodajemy starty korzeń chrzanu oraz grysik z ogórka zielonego (ogórek obiera­ my, pozbawiamy pestek, kroimy w małą kosteczkę), do­ prawiamy pieprzem, odrobiną cukru i kilkoma kropel­ kami soku z cytryny. Chłodzimy.

W moździerzu ucieramy czosnek z listkami tymianku ogrodowego, solą i oliwą z oliwek. Na talerzu tworzymy chmurkę z ubitej śmietany, nakładamy wachlarze z kala­ repy, całość kropimy utartym sosem, posypujemy kwia­ tami tymianku i bazylii, a na sam koniec posypujemy drobno pokruszonym kozim serem. 

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • ser kozi Saint Maure
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 ogórek zielony
  • 1 świeży korzeń chrzanu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cukier
  • oliwa Interoleo Premium
  • różowe kwiaty bazylii darkopal
  • kwiaty tymianku
  • lód
POWRÓT