Pieczona dorada z oliwkami i rozmarynem

Czas przygotowania: 40 minut

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Sprawioną doradę przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy lis- tek laurowy, gałązkę rozmarynu i kilka kaparów. Rybę układamy na patelni, którą możemy włożyć do piekar- nika, lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokro- joną szalotką i całymi pomidorami i oliwkami, posypu- jemy odsączonymi z zalewy kaparami i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15–20 minut. Pod koniec przełączamy ustawienia piekarnika na opcję grill, na około 2–3 minuty do zrumienienia skórki.

Taka pieczona dorada jest idealna wtedy, kiedy nie jest sucha, a mięso przy kręgosłupie ryby nie jest czarne. Je- śli mięso ściemnieje, znaczy to, że ryba zbyt długo prze- bywa w piekarniku i należy skrócić czas pieczenia.

Doskonałym dodatkiem do tej ryby będą grillowane bakłażany i cukinie z miętą. Przepis w rozdziale z sałat- kami, surówkami i dodatkami. 

Składniki:

  • 2 dorady (ta ryba to królo- wa Morza Śródziemnego)
  • 2 łyżki kaparów
  • 6 gałązek świeżego rozma- rynu
  • oliwa z oliwek
  • 4 szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • czarne oliwki bez pestek
  • pomidorki koktajlowe na gałązkach
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 cytryna
POWRÓT