Makaron bavette z szybkim pomidorowo– –paprykowym sosem

W wysokim garnku gotujemy wodę na makaron. Na pa- telni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po chwili szalotkę, mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej harissy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę słodkie pomidory. Dolewamy łyżkę octu winnego, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Sos dusimy kilka minut, często mieszając, aż się zredukuje.

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy będzie „al dente”, odcedzamy go na durszlaku, do- dajemy do sosu i mieszamy. Makaron podajemy
w towarzystwie świeżych listków bazylii (dodatkowo możemy oprószyć makaron parmezanem – ale nie jest to konieczne).

Składniki:

  • 500 g makaronu bavette (100 g na osobę)
  • 4 duże słodkie pomidory
  • 2 łyżki pasty paprykowej – harissy
  • 2 ząbki czosnku
  •  2 szalotki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • cukier
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa Interoleo Suave
  • świeża bazylia do dekoracji
  • opcjonalnie: świeżo tarty parmezan
POWRÓT