Gazpacho – śródziemnomorski chłodnik z pomidorów na lato

Gazpacho to najsłynniejszy chłodnik kuchni śródziemnomorskiej. Przedstawiamy go Wam, ponieważ z polskimi warzywami, takimi jak nasz pomidor malinowy można przyrządzić go wyśmienicie. Przygotowanie gazpacho jest wyjątkowo proste – bierzmy się więc do dzieła!

Przygotowanie

Do blendera wlewamy dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek. Uwaga! Musimy dokładnie odmierzyć, ponieważ później nie będziemy mogli jej dolewać. Następnie dodajemy parę kropel octu winnego, trochę soli – tutaj nie musimy być aż tak precyzyjni, pod koniec można doprawić nimi nasz chłodnik. Dorzucamy ząbek czosnku, bez zielonego środka, żeby gazpacho nie było zbyt ostre. Na koniec dodajemy kawałek zielonej papryki i trochę cebuli – nie za dużo, by cebula nie zdominowała smaku chłodnika. Dolewamy pół litra wody i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. W ten sposób przygotujemy podstawę gazpacho. Można też na tym etapie dodać kawałki chleba, żeby chłodnik stał się gęstszy – nie jest to jednak konieczne.

Podstawę chłodnika należy skosztować, aby upewnić się, czy jest zrównoważona – żaden ze składników nie powinien się zbytnio wyróżniać.

Mając już dobrze zmiksowaną podstawę, kroimy obrane pomidory i ogórki. Wszystko razem mieszamy i miksujemy tak długo, aż nie będzie się dało wyczuć większych kawałków warzyw. Niektórzy lubią gazpacho już w takiej postaci, inni preferują chłodnik przefiltrowany. W drugim przypadku odcedzamy, a następnie raz jeszcze miksujemy, żeby konsystencja była jak najbardziej gładka. Tak przyrządzony chłodnik możemy jeszcze doprawić solą i octem.

Serwowanie

Gazpacho należy podawać do spożycia w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni. Do garnirowania można użyć kawałeczków ogórka, pomidora, papryki, cebuli i drobno pokrojonego chleba.

W ten sposób przygotowaliśmy potrawę bez tłuszczów i zdrową – prawdziwą rozkosz dla podniebienia! 

Składniki:

  • 6 pomidorów malinowych. Bardzo ważna jest proporcja między pomidorami a ogórkami. Na każde 3 pomidory, powinien przypadać 1 ogórek.
  • 2 ogórki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • zielona papryka
  • oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Intenso
  • ocet winny
  • sól
POWRÓT