Pączki bananowe

Ten oryginalny przepis to doskonała okazja, by nasze dzieci zjadły dodatkową porcję owoców. Banan jest prawdziwą kopalnią energii. To owoc bogaty w magnez i potas – idealne paliwo dla dobrego funkcjonowania naszego mózgu. Dodatkowo w bananach znajdziemy znaczne ilości fosforu, węglowodanów i błonnika. Banan zapewnia też jedną czwartą dziennego zapotrzebowania dzieci na witaminę C. Nie bez przyczyny banan to odpowiedni owoc dla dzieci, które potrzebują zdrowej energii, by zregenerować się po codziennej intensywnej aktywności. Pyszny, aromatyczny, słodki, odżywczy i zdrowy – taki właśnie jest ten jeden z najczęściej wybieranych przez dzieci owoców. Oto nasza propozycja na deser dla twojego dziecka.

Przygotowanie:

Do okrągłej foremki wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do środka dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jajka. Następie wlewamy trochę mleka, jednocześnie całość mieszamy drewnianą łyżką. W ten sposób tworzymy masę o konsystencji kremu. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki banany. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym łyżką nakładamy przygotowaną wcześniej masę. Czekamy, aż każda ze stron nabierze złotego koloru. Przed podaniem oliwę odsączamy papierowymi ręczniczkami. Smacznego!

Źródło: http://www.oliverpetitgourmet.es/recetas_para_bebes/index.php?n=34

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 banany pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mleko
POWRÓT