Krokiety z łososiem i kaszą kuskus

Sposób przygotowania:

Gotujemy osoloną wodę i zalewamy nią kaszę kuskus. Czekamy 10 minut, żeby kasza zdążyła napęcznieć. Odcedzamy. W tym czasie myjemy filety z łososia, cebulę kroimy w plasterki i smażymy ją w oliwie z oliwek od 2 do 3 minut. Na patelnię dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, którego przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy do 5 minut. Kuskus rozdrabniamy widelcem i odstawiamy, by się ostudził. Następnie kuskus łączymy z łososiem i dodajemy serek ricotta, jajko oraz zmieloną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy i na 20 minut wsadzamy do lodówki. Po tym czasie wilgotnymi rękami formujemy kulki rozmiaru kurzego jaja i nieco je spłaszczamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.

W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Bakłażan kroimy w cienkie paski, paprykę w kostkę, szatkujemy sałatę, a imbir ucieramy. Na patelnię lejemy oliwę z oliwek Interoleo Intenso i na dużym ogniu smażymy bakłażan. Po 6 minutach dorzucamy paprykę, imbir i sałatę. Solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu od 3 do 4 minut.

Na osobnej patelni smażymy krokiety – każdą ze stron około 2 minut tak, aby krokiety nabrały złocistego koloru. Gotowe krokiety osuszamy papierowymi ręczniczkami. Podajemy z przygotowanymi wcześniej warzywami i plastrem cytryny. 

Źródło: http://www.recetas.com/croquetas-de-salmon-y-cuscus.html

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 250 g filetów z łososia
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 10 g świeżej kolendry
  • 1 bakłażan
  • 1 sałata
  • 4 niewielkie żółte papryki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek Interoleo Intenso
  • sól
POWRÓT