
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy cukier, oliwę z oliwek extra virgin Interoleo Suave oraz jajko i ubijamy aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy. Dodajemy do niej miód lub syrop klonowy i ubijamy ponownie, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie przesiewamy mąkę i wraz z solą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy. Jeśli chcemy, możemy też do niej dorzucić groszki czekoladowe. Mieszamy całość aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej i lepkiej masy. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na cztery godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko), pamiętając o zachowaniu odpowiedniego odstępu. Formujemy ciastka, przyciskając lekko dłonią lub szklanką. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia.
Źródło: directoalpaladar.com/postres/cookies-sin-mantequilla-la-galleta-que-comeras-sin-tantos-remordimientos
Składniki:
- 100 g cukru
- 100 g oliwy z oliwek extra virgin Interoleo Suave
- 1 jajko w rozmiarze M
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g groszków czekoladowych (opcjonalnie)
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.