
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę lub brytfannę folią aluminiową. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Dosypujemy do niej tarty parmezan, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i szczyptę soli, a następnie dokładnie mieszamy.
Jeśli zachodzi taka potrzeba, piersi oczyszczamy z nadmiarowego tłuszczu. Smarujemy je z obu stron oliwą z oliwek extra virgin Interoleo Intenso, a potem obtaczamy w przygotowanej mieszance bułki tartej, parmezanu i przypraw. Podczas panierowania dociskajmy piersi palcami, aby dokładnie pokryły się panierką. Następnie umieszczamy je na blasze lub w brytfannie i wkładamy do pieca na 30-40 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wyciągamy piersi z pieca i na każdą z nich nakładamy kilka łyżek sosu pomidorowego. Potem przykrywamy je jednym lub dwoma plasterkami sera i dodajemy nieco pieprzu. Wkładamy ponownie do pieca na około 5 minut, aż plasterki sera dobrze się roztopią. Podajemy z frytkami.
Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/receta-de-pechugas-de-pollo-a-la-parmesana
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- bułka tarta
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek extra virgin Interoleo Intenso
- sos pomidorowy
- żółty ser w plasterkach (do topienia)
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.