Kurczak z miodem, migdałami i cynamonem

Sposób przygotowania:

Kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę extra virgin Interoleo Suave i podsmażamy mięso na dużym ogniu. Kiedy nabierze złotego koloru, zmniejszamy ogień i do kurczaka dodajemy cebulki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość przez piętnaście minut we własnych sokach. Dodajemy sól i pieprz. Po piętnastu minutach dodajemy szafran, miód i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy około pięciu minut. Po tym czasie dodajemy migdały oraz pół szklanki wody i gotujemy całość przez kolejne piętnaście minut. Podajemy z białym ryżem.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pollo-a-la-miel-con-almendras-y-canela-receta

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 5 cebulek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g prażonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka nitek szafranu
  • oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • sól
  • pieprz
POWRÓT