Pieczone żeberka z aromatycznymi ziołami

Sposób przygotowania:

Na blasze umieszczamy kawałki mięsa. Przyprawiamy je solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i rozmarynem, a następnie polewamy sporą ilością oliwy z oliwek extra virgin Interoleo Intenso.

W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej kostkę rosołową i gotujemy, aby ta się rozpuściła. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i mieszamy całość łyżką.

Tak przygotowaną mieszanką polewamy mięso i wsadzamy blachę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5-2 godz. Aby mięso było dobrze wypieczone z obydwu stron, najlepiej przewracać je na drugą stronę co 20 minut i polewać mieszanką rosołu i miodu.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/costillas-al-horno-con-miel

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (w 2-3 kawałkach)
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 5 łyżek miodu
  • 100 ml wody
  • oliwa z oliwek Interoleo Intenso
  • sól
  • pieprz czarny mielony
POWRÓT