Magdalenki z oliwą

Sposób przygotowania:

Ubijamy jajka i cukier aż do uzyskania piany. Dodajemy mleko, miód i oliwę Interoleo Suave, a także składnik, którymi chcemy nadać aromat ciastkom (skórkę cytrynową, pomarańczową, esencję waniliową lub cynamon) i ubijamy przez minutę mikserem na średnich obrotach.

Przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy do masy i ubijamy przez minutę na wysokich obrotach. Przelewamy masę do miski i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wlewamy ciasto do formy lub foremek. Powinny one być aluminiowe bądź silikonowe, ponieważ jeśli użyjemy papierowych foremek, ciastka będą rosnąć wszerz, a nie wzwyż. Możemy posypać magdalenki cukrem, by na wierzchu utworzyła się cukrowa skorupka.

Wstawiając ciastka do piekarnika, obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy je przez 15 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je, żeby się ostudziły.

Źródło: http://cookinaria.es/2016/02/magdalenas-de-aceite-de-oliva/

Składniki (na ok. 12 magdalenek):

  • 3 jajka w rozmiarze M
  • 170 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 150 g oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 2 łyżeczki miodu
  • skórka cytrynowa i pomarańczowa
  • esencja waniliowa lub cynamon dla dodania aromatu (opcjonalnie)
  • 210 g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
POWRÓT