Kurczak z warzywami w sosie barbecue

Sposób przygotowania:

Na początek kroimy kurczaka w kostkę. Z papryki usuwamy wierzchołek z ogonkiem, gniazda nasienne oraz białe błony, a następnie kroimy w ten sam sposób. W kostkę kroimy również cebulę. Rozgrzewamy na patelni oliwę Interoleo Suave i przez około trzy minuty podsmażamy cebulę, po czym dodajemy do niej paprykę i kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.

Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu barbecue. Najpierw musimy doprowadzić rosół do wrzenia. Kiedy to nastąpi, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy ketchup, cukier, sos Worcestershire, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie wlewamy sos na patelnię i całość zostawiamy na ogniu na około 10 minut, aby odparować z niego nieco wody.

Podajemy z białym ryżem. Do tego dania będą również pasować lekkie czerwone wino lub piwo.

Źródło: http://www.directoalpaladar.com/recetas-de-carnes-y-aves/pollo-salteado-con-verduras-en-salsa-bbq-receta-facil-y-rapida

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka posiekanej białej cebuli
  • łyżka oliwy extra virgin Interoleo Suave
  • 250 ml rosołu drobiowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka papryki mielonej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
POWRÓT