
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy ciecierzycy konserwowej, otwieramy puszkę, odlewamy zalewę i delikatnie przepłukujemy ciecierzycę wodą. Usuwamy ewentualne skórki i delikatnie osuszamy ciecierzycę ręcznikiem kuchennym. Następnie siekamy na drobno lub rozgniatamy ząbki czosnku.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy dwie-trzy łyżki oliwy extra virgin Interoleo Suave, po czym wrzucamy na tłuszcz czosnek wraz z ziarnistym kminkiem. Lekko podsmażamy (uważajmy, żeby ich nie spalić). Dodajemy ciecierzycę, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dobrze, jeśli całość tworzy na patelni tylko jedną warstwę. Dodajemy nieco skórki cytrynowej i resztę przypraw.
Smażymy na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu, aż ciecierzyca nabierze mocno złotego koloru i będzie chrupiąca. Jeśli zacznie ona podskakiwać, będzie to dobry znak. Podczas smażenia, nie tracąc ciecierzycy z zasięgu wzroku, myjemy, osuszamy i drobno siekamy świeże zioła. Kiedy ciecierzyca będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i mieszamy dokładnie z ziołami i niewielką ilością soku cytrynowego. Polewamy z wierzchu niewielką ilością oliwy extra virgin Interoleo Suave i podajemy z jogurtem lub kremowym serem.
Składniki:
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- pół łyżeczki kminku ziarnistego
- pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki mielonej
- ćwierć łyżeczki mielonego kminku
- pieprz
- sól
- oliwa extra virgin Interoleo Suave
- garść różnych rodzajów świeżych ziół (np. natki pietruszki, kopru włoskiego, szczypiorku)
- jogurt lub kremowy ser (do podania)
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.