Chrupiące kanapki z niejedną niespodzianką

Sposób przygotowania:

Na początek koimy chleb w średniej grubości kromki. Podgrzewamy kromki w opiekaczu lub piekarniku. Myjemy marchewki i drobno je ucieramy. Dodajemy do nich sok z połowy cytryny, dosypujemy sól i dolewamy kilka dużych kropli oliwy z oliwek Interoleo Suave. Teraz zajmiemy się awokado, które obieramy, po czym ugniatamy przy pomocy widelca. Dodajemy ser kozi, nieco soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej lub pikantnej – w zależności od upodobania – pieprzu, soli oraz zieloną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt gęste, dolewamy strumyk oliwy z oliwek. Tak przygotowaną masą smarujemy obficie gorące kromki chleba. Na górę kładziemy anchois, marchewki i przekrojone na pół oliwki. Na smak możemy doprawić pieprzem i jeszcze raz zrosić oliwą. Najlepiej podawać od razu, kiedy chleb jest jeszcze chrupiący i ciepły.

Źródło: https://www.vitonica.com/recetas-saludables/tostas-de-crema-de-aguacate-y-queso-con-zanahoria-marinada-y-anchoas-receta-saludable

Składniki:

  • Chleb tostowy z ziarnami
  • Dojrzałe awokado
  • Ser kozi
  • Cytryna
  • Szczypta papryki, pieprzu i soli
  • Świeża pietruszka
  • Kilka średnich marchwi
  • Oliwki czarne
  • Anchois
  • Oliwa z oliwek Interoleo Suave
POWRÓT