
Sposób przygotowania:
Na początku smażymy krewetki z dodatkiem przeciśniętego przez prasę czosnku i kilku kropel soku z limonki. Kiedy krewetki są już gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy utartą skórkę z limonki oraz garść świeżych ziół. Całość obsypujemy gorczycą, kurkumą, obkładamy resztą czosnku i oblewamy oliwą z oliwek Interoleo Suave. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by krewetki nabrały aromatu przypraw.
Teraz czas na kalafior, którego kwiatki myjemy i drobno siekamy. Możemy rozdrobić je nożem lub pokruszyć. Smażymy kilka minut na oliwie z oliwek z dodatkiem przygotowanych przypraw. Nie zapomnijmy o soli nadającej kalafiorowi właściwy smak. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na koniec zalewamy wrzątkiem kaszę kuskus, a kiedy będzie gotowa do spożycia, łączymy ją z usmażonym kalafiorem. Na środku umieszczamy pokrojony pomidor, awokado, a na sam wierzch wylewamy z patelni krewetki z oliwą i czosnkiem. Obsypujemy ziołami, pietruszką, dekorujemy kaparami i doprawiamy na smak sokiem z limonki i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Smacznego!
Składniki:
- 80 g krewetek
- 1 limonka
- Kuskus
- Świeże zioła (bazylia, kolendra, pietruszka, etc.)
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz czarny, sól
- Szczypta gorczycy
- 1 kalafior
- Łyżka mieszanki przypraw (curry, kurkuma, kminek, papryka, imbir, etc.)
- 1 pomidor
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka kaparów
- Oliwa z oliwek Interoleo Suave
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.