Sałatka ze szpinakiem i serem Gorgonzola

Sposób przygotowania:

Myjemy liście świeżego szpinaku i suszymy je, odstawiając na parę minut lub wykorzystując w tym celu wirówkę. Liście wykładamy do salaterki jako podstawę naszej sałatki. Na górę wrzucamy umyte rodzynki i przekrojone na pół ciemnoczerwone winogrona.  Ser Gorgonzola kroimy w drobną kostkę i dokładamy do salaterki. Całość obsypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika. Osobno przygotujemy sos. W tym celu mieszamy trzy części oliwy z oliwek Interoleo Suave, jedną część octu, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Tak przygotowany sos wlewamy do salaterki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podajemy w ciepłe dni do lekkich dań lub jako przystawkę.

Źródło: http://www.recetaslamasia.es/ensalada-de-espinacas/

Składniki:

  • paczka świeżego szpinaku
  • 100 g ciemnoczerwonych winogron
  • 50 g rodzynek
  • 50 g łuskanych ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek Interoleo Suave
  • 100 g sera Gorgonzola
  • sól
  • ocet
  • 1 łyżeczka miodu
POWRÓT