Marynowany łosoś z brokułami i sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:

Do niewielkiej miski wlewamy 50 ml oliwy z oliwek Interoleo Intenso, do której dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie przygotowujemy filety z łososia. Rybę płuczemy i, przy pomocy pędzla, smarujemy przygotowaną mieszanką oliwy i cytryny. Obsypujemy szczyptą soli, obkładamy przeciśniętym przez prasę czosnkiem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach. Teraz czas na warzywa. Brokuł myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Paprykę oprawiamy i kroimy w podłużne paski, cebulę w plasterki. Tak przygotowane, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Łososia podajemy razem z warzywami i dobrze schłodzonym winem.

Źródło: http://www.recetaslamasia.es/salmon-marinado-aceite-coco/

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 brokuł
  • Oliwa z oliwek Interoleo Intenso
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • szczypta soli
POWRÓT