SPRAWDŹ LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PŁYNNEGO ZŁOTA

Oliwa z oliwek extra virgin cieszy się coraz większym uznaniem ze względu na swoje wielorakie właściwości. Chcesz poznać część z nich? Zapraszamy do lektury.

Ogólny skład oliwy z oliwek

Najpierw przyjrzyjmy się, jakie elementy wchodzą w skład tego cennego płynu. Jest to produkt, który zbiera się w wakuolach komórek owoców drzewa oliwnego, tj. w oliwkach. Jest to tłuszcz roślinny wykorzystywany od czasów starożytnych, na którym bazuje cała kuchnia śródziemnomorska. Oliwa zachowuje wszystkie właściwości owocu oliwki: m.in. jej zapach, witaminy, minerały i antyoksydanty. Jej kompozycja odżywcza składa się z różnych kwasów tłuszczowych:

+ Kwas oleinowy (między 63 i 83%) 
+ Kwas Palmitio (między 7 i 17%)
+ Kwas stearynowy (między 1,5 a 5%) 
+ Kwas palmitynowy (od 0,3 do 3%) 
+ Witamina E, naturalne przeciwutleniacze (polifenole, pigmenty, aromaty, 1%)

Właściwości oliwy z oliwek

Poprawia krążenie 

Badania przeprowadzone przez Centrum Badań Biomedycznych (CIBERobn) wykazały, że „surowa” oliwa z oliwek extra virgin poprawia cyrkulację krwi i redukuje dyskomfort  podczas chodzenia.

Doskonale wpływa na skórę

Oliwa z oliwek posiada właściwości kosmetyczne. Pomaga nawilżyć, zrewitalizować, odżywić, oczyścić i wygładzić skórę twarzy. 

Pomaga zredukować cholesterol

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwa z oliwek przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu (LDL) i triglicerydów.

Poprawia poziom cukru we krwi

Oliwa z oliwek jest polecana dla diabetyków – łyżeczka oliwy jest bardzo pomocna w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.

Posiada właściwości przeciwzapalne

Badanie przeprowadzona w Szpitalu Uniwersyteckim Reina Sofia w Kordobie (Hiszpania) przypisuje ten nowy korzystny wpływ oliwy z oliwek na ludzki organizm wysokiej ilości zawartych w niej mikroelementów. Choć obecnie nie jest znany wpływ większości z nich, badacze podkreślają możliwość ich bezpośredniego efektu porównywalnego z lekami przeciwzapalnymi.

Silny przeciwutelniacz

Stwierdzono, że spożywanie oliwy z oliwek zapobiega obumieraniu komórek. Jest to możliwe dzięki zawartym w oliwie przeciwutleniaczom takim jak fenole, które łagodzą proces starzenia, poprawiają funkcje poznawcze i zapobiegają chorobom, takim jak choroba Alzheimera.

Wspomaga wchłanianie wapnia

Pomaga prawidłowo wchłaniać wapń oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez i cynk, dzięki czemu ma działanie ochronne na włosy i paznokcie.

Działa przeciw nadciśnieniu

Oliwa z oliwek pomaga kontrolować nadciśnienie, sprzyja w leczeniu chorób serca, pobudza trawienie, poprawia funkcje pęcherzyka  żółciowego i zapobiega niektórym rodzajom nowotworów. 

POWRÓT