CZYM JEST DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?

Antyczne greckie słowo diaita, od którego pochodzi słowo dieta, oznacza zrównoważony styl życia i właśnie dokładnie tym jest dieta śródziemnomorska. Poniżej postaramy się przybliżyć nieco jej charakterystykę tak aby każdy mógł dowiedzieć się dlaczego Interoleo poleca i zachęca do jej praktykowania.

 Dieta śródziemnomorska to tak naprawdę styl życia, to nie tylko dobór odpowiednich produktów, przepisów, form gotowania właściwych dla każdego miejsca. To również wspólne posiłki, uroczystości i tradycje. To wszystko w połączeniu ze zrównoważoną praktyką, której towarzyszy łagodny klimat, przekształca się w styl życia, do którego zastosowania zachęca współczesna nauka. My, Interoleo również dołączamy się do nich i wspieramy te ideę, która jest dobra dla zdrowia każdego z nas i stanowi doskonały model zdrowego życia.

 Dieta śródziemnomorska to wspaniały spadek kulturowy, który poczynając od prostoty i zróżnicowania stworzył zrównoważoną i kompletną kombinację produktów odżywczych. Są to składniki świeże oraz w miarę możliwości sezonowe.

Swoim zasięgiem obejmuje wszystkie kraje śródziemnomorskie pełne krajobrazów uprawnych pól, przeróżnych technik ich uprawy. Te rejony to także swoiste sposoby przygotowywania dań, zwyczaje kulinarne, charakterystyczne gesty, smaki, perfumy, kolory, przyjęcia, uroczystości, legendy i modlitwy, radości i smutki, innowacje ale także i tradycje.

Od wielu wieków wiedza na jej temat była przekazywana z pokolenia na pokolenie i dziś bez wątpliwości możemy stwierdzić, że jest nieodłącznie związana ze stylem życia krajów śródziemnomorskich. Na przestrzeni wieków ulegała rozsądnym przemianom, pojawiały się nowe produkty i techniki, będące owocem strategicznego położenia geograficznego. Nie bez znaczenia jest też umiejętność wymiany informacji i krzyżowania się różnych pomysłów między mieszkańcami regionu Morza Śródziemnego. Dieta ta była i nadal będzie ewoluującym, dynamicznym i witalnym dziedzictwem kulturowym.

Warto wspomnieć, że produkty w diecie śródziemnomorskiej to nie do końca wszystko. Nie bez znaczenia pozostają tutaj słowa Plutarcha z jego dzieła „Żywoty”, które obrazują z perfekcyjną prostotą rzeczywistość mieszkańców tego regionu: „Ludzie zapraszają się nie aby jeść i pić, ale aby jeść i pić razem”.

Nie ma wątpliwości, że w krajach śródziemnomorskich, gdy mówimy o składnikach ich diety, o trylogii pszenica, winorośl, oliwa, o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, serach, suszonych owocach, musimy dodać zasadniczy element, być może nawet podstawowy którym jest towarzyskość, otwartość, które cechują tamtejsze narody.

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się obfitością produktów roślinnych jak chleb, makaron, ryż, warzywa, rośliny strączkowe, owoce (także suszone). Oprócz tego charakterystyczne jest zastosowaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczów, umiarkowane spożycia ryb, owoców morza, drobiu, produktów mlecznych (jogurty, sery) czy jajek. Co niezwykle istotne, spożywa się niewielkie ilości czerwonego mięsa, codziennie pije wino, które głównie towarzyszy posiłkom. Jej znaczenie dla zdrowia jednostki nie ogranicza się do faktu, że jest to dieta zrównoważona, zróżnicowana która zawiera odpowiednie makroelementy. Ma wiele innych zalet jak na przykład niska zawartość kwasów tłuszczowych, zaś wysoka kwasów jednonienasyconych, węglowodanów złożonych i błonnika.

ŹRÓDŁO: Fundacja Dieta Śródziemnomorska

POWRÓT