OLIWA Z OLIWEK, NATURALNE LEKARSTWO NA CHOLESTEROL

Ponad 70% dorosłych Polaków ma we krwi podwyższony cholesterol ( inaczej hipercholesterolemia). Jakże często słyszymy, że mamy podwyższony poziom złego cholesterolu, że jest on niebezpieczny dla zdrowia. Co to tak naprawdę oznacza? Jakie wywołuje skutki w naszym organizmie? Jak temu zapobiegać i czy rzeczywiście oliwa z oliwek extra virgin może skutecznie zredukować negatywne skutki nadmiaru cholesterolu? Interoleo postara się dziś odpowiedzieć na pytania związane z cholesterolem i jego znaczeniem w naszym organizmie.

 

 Czym jest cholesterol?

Cholesterol to organiczna substancja tłuszczowa (lipidowa) która pochodzi z dwóch źródeł: wytwarzają go nasze komórki (głównie wątroba) lub też spożywamy go wraz z jedzeniem. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu wymagany jest cholesterol, należy jednak podkreślić, że jesteśmy w stanie wyprodukować niemal wszystkie niezbędne ilości tej substancji. Naukowcy informują, że nasz organizm jest w stanie wytworzyć ok. 2g cholesterolu na dobę.

To co powszechnie określamy jako „zły cholesterol” to tak naprawdę lipoproteiny niskiej jakości - LDL (z angielskiego Low Density Lipoproeins). To właśnie nadmiar tej substancji może wywołać poważne szkody w organizmie. „Dobry cholesterol” to natomiast lipoproteiny wysokiej gęstości – HDL (z angielskiego High Density Lipoproteins).

 

Jakie są skutki nadmiaru cholesterolu w organizmie?

Wartość pożądana cholesterolu we krwi to poniżej 200 mg/dL, przy czym dobry cholesterol nie powinien być niższy niż 40 mg/dL, natomiast zły cholesterol (LDL) nie wyższy niż 100 mg/dL. Podwyższony poziom LDL może wywołać poważne ryzyko dla naszego zdrowia. Co prawda nadmiar cholesterolu jest wprawdzie wydalany na zewnątrz, jednak proporcjonalna jego część odkłada się w wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. To powoduje, że nasze tętnice stają się mniej elastyczne, kruche, zwężają się. To z kolei utrudnia przepływ krwi do komórek, co sprawia, że docierają do nich mniejsze ilości tlenu i składników odżywczych. W następstwie może to być przyczyną zawału (gdy jedno lub kilka naczyń w sercu zostanie zamkniętych), czy też udaru mózgu (w przypadku niedrożności jednej z tętnic zaopatrujących mózg). Niewydolność nerek, niedokrwienie nóg, miażdżyca – to tylko niektóre schorzenia na rozwój których ma wpływ nadmiar LDL w naszym ciele. Nie należy jednak zapominać że cholesterol pełni w organizmie wiele pożytecznych funkcji (wchodzi w skład błon większości komórek, uczestniczy w produkcji niektórych hormonów, uczestniczy w wytwarzaniu witaminy D, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu), dopiero jego nadmiar powoduje problemy dla naszego zdrowia.

 

Jak przeciwdziałać negatywnym skutkom nadmiaru cholesterolu w organizmie?

Aby przeciwdziałać negatywnym skutkom nadmiaru cholesterolu w organizmie należy zdrowo się odżywiać, porzucić palenie, uprawiać sport, utrzymywać wagę na odpowiednim i stałym poziomie, kontrolować ciśnienie. Innym sposobem, który znajduje się w naszym zasięgu jest spożywanie oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek bez wątpienie posiada wiele właściwości leczniczych i jej zastosowanie w walce o utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu jest jak najbardziej udowodnione naukowo. Wiele badań potwierdza, że obecny w oliwa z oliwek extra virgin kwas oleinowy obniża stężenie cholesterolu LDL, a także podnosi poziom HDL (dobrego cholesterolu), który zapobiega osadzaniu się złego cholesterolu na ścianach tętnic. Tym samym redukuje ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu (wylewu), a także przeciwdziała rozpowszechnieniu się miażdżycy.

 

Źródło: materiały prasowe

POWRÓT