OLIWA Z OLIWEK OBNIŻA RYZYKO CHORÓB SERCA

Choroby układu naczyniowo-sercowego są jedną z głównych przyczyn śmierci w krajach uprzemysłowionych, jednakże wskaźniki są nieco zróżnicowane w zależności od państwa. Kraje śródziemnomorskie po raz kolejny cechują się niższym wskaźnikiem zachorowalności. W Polsce kardiolodzy biją na alarm: na zawał serca zapada rocznie ok. 100 tys. osób, przy czym bardziej zagrożeni są mężczyźni (na każde 100 osób dotkniętych zawałem, 62 to mężczyźni). Takie są statystyki, Interoleo postanowiło przyjrzeć się także stanowisku nauki.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bordeaux, we Francji przeprowadzili badanie do udziału którego zaprosili 7 625 osoby w wieku powyżej 65 lat. Wszyscy zamieszkiwali trzy francuskie miasta - Bordeaux, Dijon i Montpellier, żaden z uczestników nie przeszedł wcześniej udaru mózgu, a u ponad 1200 osób zmierzono poziom kwasu oleinowego. Przez 5 lat śledzono ich losy. W tym okresie u 148 osób wystąpił udar mózgu, jednak wyniki dowiodły, że osoby które spożywały znaczne ilości oliwy z oliwek do gotowania czy na surowo, były w mniejszym stopniu narażone na to zdarzenie. Porównując osoby, które nie stosują oliwy z oliwek w kuchni, z tymi które stosują ją regularnie, druga grupa była o 41% mniej narażeni na udar. Także wyższy poziom kwasu oleinowego, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek powoduje spadek ryzyka udaru mózgu – osoby z najwyższym poziomem tej substancji w organizmie były o 73 proc. mniej narażone na to zdarzenie. Według doktor Cecilii Samieri „w celu prewencji udaru mózgu, osobom po 65. roku życia powinno się zalecać spożywanie oliwy z oliwek" .

Analizie poddano także inne czynniki, jak styl życia, ogólny stan zdrowia czy uprawianie sportu. Biorąc to wszystko pod uwagę, otrzymany wynik wskazywał na obniżenie ryzyka udaru u starszych osób z 2,6 proc. do 1,5 proc.

Inne badanie przeprowadzone w Hiszpanii przez PREDIMED, wykazało, że już dzienne spożycie 1 łyżeczki oliwy z oliwek może obniżyć aż o 10% ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Według doktora Ramona Estruch z Universidad Autonoma w Barcelonie „oliwa z oliwek i dieta śródziemnomorska, stanowią najlepszą gwarancję ochrony serca”.

Nie można zapominać, że zawał najczęściej dotyka osoby które cierpią również na inne choroby i tak: na każde dziesięć osób, siedem ma nadciśnienie tętnicze, trzy mają cukrzycę, dla dwóch osób to kolejny zawał, a u jednej ktoś w rodzinie chorował na chorobę wieńcową lub miał zawał. Nie bez znaczenia pozostaje też czynnik palenia papierosów. Osoby te z reguły prowadzą mało aktywny tryb życia co wiąże się z nadwagą. Niezwykle ważnym jest więc nasz sposób odżywiania. Prawie połowę dziennego spożycia tłuszczu powinny stanowić kwasy tłuszczowe jednonienasycone, których głównym źródłem jest oliwa z oliwek. Charakterystyczną cechą oliwy jest przede wszystkim bardzo wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego ( 70-85%) oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Ze względu na swój skład oliwa z oliwek wykazuje silne działanie ochronne w stosunku do układu krążenia, zapobiegając miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT