Oliwa z oliwek skuteczną bronią w walce z osteoporozą

Osteoporozy nie trzeba przedstawiać, to choroba która dotyka niemal co trzecią kobietę, która ukończyła 50 rok życia i co piątego mężczyznę w tym samym wieku. Często określana jest jako „cichy zabójca kości” ponieważ może rozwijać się bezobjawowo nawet latami. Nie leczymy jej, gdyż nie wiemy, że na nią cierpimy, ona tymczasem postępuje dokonując zmian w strukturze naszych kości, czyniąc je coraz słabszymi. W efekcie nawet najmniejsze urazy prowadzą do złamania kości. Najczęściej problemy te dotyczą kręgosłupa, kości przedramienia i szyjki kości udowej.

To co wszyscy wiedzieliśmy to fakt, że należy spożywać produkty mleczne aby chronić się przed tą chorobą. Jednak w badaniach dotyczących sposobu odżywiania oraz właściwości poszczególnych produktów nie można nigdy postawić kropki. Zawsze pozostaje coś do odkrycia, udowodnienia, tak było także w tym przypadku. Interoleo dotarł do zaskakujących dla niektórych wyników badań.

Po raz kolejny zainteresowanie naukowców wzbudzili mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, pośród których wskaźniki zachorowalności na osteoporozę były niższe od pozostałych państw Europy. Rozpoczęto więc analizę wpływu diety śródziemnomorskiej na rozwój tej choroby. Badanie przeprowadzone przez PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterranea) miało na celu ocenę diety śródziemnomorskiej w skład której wchodzi oliwa z oliwek, na problemy sercowo-naczyniowe z którymi boryka się nasze społeczeństwo. Dla porównania, analizie poddano dietę niskotłuszczową. Badaniu poddano 127 mężczyzn losowo wybranych z jednego z centrów PREDIMED. Byli to starsi pacjenci, bez historii chorób sercowo-naczyniowych. W każdym przypadku rozpoznana została cukrzyca typu 2 oraz co najmniej jeden z trzech czynników ryzyka dolegliwości sercowych: nadciśnienie, dyslipidemią, rodzinna historia występowania przedwczesnej choroby sercowo-naczyniowej. Następnie, także losowo podzielono ich na trzy dietetyczne grupy: dieta śródziemnomorska ze zwiększoną ilością orzechów, druga z wyższym poziomem oliwy z oliwek, zaś trzecia z produktami o niskiej zawartości tłuszczu.

Po dwóch latach obserwacji stwierdzono, że grupa, która spożywała większe ilości oliwy z oliwek (20, 30 ml dziennie), cechowała się znacznym wzrostem stężenia osteokalcyny i innych markerów uczestniczących w budowaniu kości. Dodatkowo rezultaty wskazały, że dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek oraz suszone owoce bardziej sprzyjała naszemu zdrowiu pod względem problemów sercowo-naczyniowych, niż dieta o niskiej zawartości tłuszczy. Udowodniono jej pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w naszym organizmie oraz na prawidłową wagę. W rozmowie z EL MUNDO doktor Jose Manuel Fernandez-Real podkreśla, że „chociaż wiele badań doświadczalnych dotyczących związku spożywania oliwy z oliwek z prewencją osteoporozy, było już przeprowadzonych w laboratoriach, to jednak to badanie jest pierwszym randomizowanym, które dowodzi, że oliwa z oliwek chroni kości, a przynajmniej na to wskazują wyniki różnych markerów mających udział w budowaniu kości”.

Nie należy zapominać, że kluczowym w profilaktyce osteoporozy jest ruch. Interoleo zachęca do zdrowej diety bogatej w oliwę z oliwek oraz do aktywnego trybu życia, który oprócz tego, że pozytywnie wpływa na nasz organizm, poprawia nam także nastrój.

 Źródło: materiały prasowe

POWRÓT