OLIWA Z OLIWEK OPÓŹNIA PROCESY STARZENIA

Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Kordobie w obszarze biogerontologii dowiodły, że tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek działają korzystnie na zdrowie człowieka i opóźniają efekty starzenia. Celem wyjaśnienia, warto wspomnieć, że biogernotologia to stosunkowo młoda nauka, która zajmuje się analizą przyczyn starzenia biologicznego, oraz konsekwencjami starzenia się organizmu.

Doświadczenie zostało przeprowadzone na młodych (sześciomiesięcznych) oraz starych (dwuletnich) szczurach. Celem obserwacji i późniejszego porównania, podawano im pożywienie zawierające oliwę z oliwek virgin oraz olej słonecznikowy. Wyniki wskazały, co podkreślają naukowcy, że oliwa z oliwek znacznie obniża ilość fibrynogenu w naszym organizmie. Jest to jeden z głównych markerów związanych z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, takie samo działanie odnotowano w stosunku do T-kininogenu, substancji, której ilości zwiększają się podczas ostatnich miesięcy życia szczurów.

Także badacze Uniwersytetu w Granadzie, wraz ze specjalistami z Zespołu Szpitalnego w Jaen, włoskiego Instytutu Biochemii Uniwersytetu la Marche, oraz Uniwersytetu w Lleida, dowiedli, że oliwa z oliwek, na tle innych tłuszczy, cechuje się korzystnym działaniem w spowolnieniu procesów starzenia się organizmu.

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Mechanisms in Ageing and Development. Wskazują one, że szczury, którym podawana była oliwa z oliwek żyły dłużej. To właśnie tłuszcze w niej zawarte, w połączeniu z koenzymem Q, oddziałują na symptomy starzenia się, które zmieniają strukturę i działanie komórek.

Eksperci badali wpływ spożywanych tłuszczów na nasze komórki, aby wiedzieć które z nich oddziałują pozytywnie, które zaś negatywnie na nasz organizm. Wiedza ta, pozwoliłaby na dokonanie pewnych niezbędnych zmian w codziennej diecie. Badanie skupiało się na wpływie oliwy z oliwek na mitochondria, organu który odpowiedzialny jest za produkcję energii.

POWRÓT