Podstawowe zasady zdrowego żywienia wśród dzieci

Na przestrzeni ostatnich lat, świadomość społeczna dotycząca zdrowego żywienia w naszym kraju znacząco wzrosła. Wiele mówi się o wpływie odżywiania na nasze dorosłe życie przypominając, że nasze nawyki żywieniowe kształtują się już w dzieciństwie. To właśnie w tym okresie, wielu rodziców nieświadomie popełnia błędy żywieniowe choć wiedzą, że niewielki wysiłek włożony w przygotowanie zbilansowanej diety z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

Jakich zasad powinien trzymać się więc rodzic?

Kluczem do sukcesu jest -jak zwykle- urozmaicenie diety. Trzeba pamiętać, iż nie istnieje żaden produkt zawierający wszystkie wartości odżywcze dlatego też ważne jest, abyśmy umiejętnie dobierali składniki pamiętając przy tym, aby dostarczać naszym pociechom pokarmy różnych grup wybierając te najbardziej wartościowe.

Źródłem energii w codziennej diecie dziecka powinny być produkty zbożowe takie jak pieczywo, różnego rodzaje kasze, ryż lub makaron, gdyż oprócz energii dostarczą im błonnika, witamin oraz cennych składników mineralnych.

Równie ważne w diecie dziecka są warzywa i owoce, które powinny dołączyć do każdego posiłku malucha. W naszym społeczeństwie utarło się przekonanie, że owoce oraz warzywa odpowiadają jedynie za dostarczanie naszemu organizmowi witamin, jednak na tym ich zalety nie kończą się. Większość z nich to naturalne źródło błonnika i antyoksydantów posiadających przebadane właściwości przeciwnowotworowe.

Jeśli chodzi o wapń, powinien on pochodzić z mleka oraz wykonanych z niego przetworów takich jak jogurty,  kefiry czy sery. Okres szkolny to czas, w którym kształtuje się aż 90% masy kostnej i to właśnie od tego wieku zależała będzie kondycja kości w dojrzałym życiu. Eksperci od spraw żywienia uważają, że dziecko powinno przyjmować około siedmiu litrów mleka lub pochodzących z niego produktów w tygodniu.

Mięso, ryby i jajka stanowią naturalne źródło białka, witamin, żelaza, magnezu i wielu innych wartościowych składników mineralnych. Na talerzu dziecka powinny królować więc chude gatunki mięs oraz ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią również składnik budulcowy tkanki mózgowej.

Większość tłuszczów w diecie młodego organizmu powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych takich jak oliwa z oliwek, bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Bezapelacyjnie należy unikać tak zwanych tłuszczów trans, których spożywanie może doprowadzić do wystąpienia takich chorób jak miażdżyca czy zawał w późniejszym wieku.

O czym należy pamiętać?

Ważne jest też, aby pomimo nacisku dzieci, unikać nadużywania cukru, ponieważ nie dostarcza on żadnych witamin ani składników mineralnych, a jego nadmiar w dzieciństwie może prowadzić do wystąpienia otyłości bądź cukrzycy w dorosłym życiu.

Sól najlepiej zastąpić naturalnymi ziołami takimi jak bazylia, oregano czy czosnek a jeśli to nie możliwe, ograniczyć jej spożywanie do 5 gramów dziennie.

Tak samo ważne jak dobieranie odpowiednich pokarmów dla naszych dzieci jest spożywanie odpowiednich płynów w racjonalnych ilościach. Według dietetyków, dzieci i młodzież powinny pić co najmniej sześć szklanek wody dziennie. Jeśli aktywność fizyczna jest większa niż normalnie należy pić jeszcze więcej. Wbrew utartej opinii, woda jest zdecydowanie zdrowszym napojem niż soki owocowe z dużą zawartością cukrów.

Ważną kwestią jest też sposób podawania posiłków. Często kluczem do sukcesu jest nie tylko wybór produktów, ale forma w jakiej są one podane. Tak więc, jeśli nasze dziecko grymasi przy stole warto zadbać o atrakcyjne wizualnie ułożenie składników tak, aby przyjągnąć uwagę latorośli. W ten sposób, jedzenie przestanie być tylko obowiązkiem, a stanie się przyjemnością i zabawą.

Źródło: Materiały prasowe 

POWRÓT