OLIWA Z OLIWEK DLA DZIECI I NIEMOWLĄT

Coraz częściej pediatrzy zalecają stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie dziecka. Podkreślają, że ona niezbędnym elementem prawidłowego żywienia dzieckjuż od najmłodszych lat. Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze.

Będąc jeszcze w łonie matki, same nie mogą się odżywiać, jednak robi to przecież za nich mama. Badania dowodzą, że dzieci kobiet spożywających oliwę z oliwek w czasie ciąży rodzą się większe i lepiej rozwinięte. Dzieci w brzuchu mamy muszą gromadzić znaczne zasoby witaminy E na moment swojego przyjścia na świat. Oliwa z oliwek zawiera tę witaminę. Dodatkowo regularne spożywanie oliwy z oliwek w czasie ciąży, pozwoli na uregulowanie poziomu ciśnienia krwi.

Kilka kropel oliwy z oliwek można dodać do przygotowanych zupek czy kaszek dla niemowląt. Jest ona lekkostrawna i stanowi doskonałe źródło lipidów. Sprzyja prawidłowemu rozwojowi tkanek i kości, ułatwia także wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Oliwa pobudza pracę jelit, co ma ogromne znaczenie przy często występujących u niemowląt zaparciach. Chroni błonę śluzową żołądka, stymuluje układ odpornościowy co sprawia, że dziecko zdrowo rośnie.

Czasami dzieciom nie do końca może przypaść smak oliwy z oliwek. Aby uczynić go bardziej przyjaznym, sałatkę możemy przyprawić do smaku dressingiem z oliwy z oliwek zmieszanej ze świeżym sokiem z cytryny. To dostarczy dzieciom błonnika, tłuszczów nasyconych, a także witamin i minerałów.

Jeśli damy naszym dzieciom dobry przykład, niewykluczone, że z chęcią będą maczały chlebek w oliwie. To naprawdę bardzo zdrowa przekąska, która jednocześnie dostarczy dziecku energii. Zapotrzebowanie na nią jest przecież w pierwszych latach życia dużo wyższe niż u dorosłych. 

Oliwa z oliwek służy także doskonale do nawilżania skóry dziecka. Wiele osób używa jej po wieczornej kąpieli, co sprawia, że skóra malucha pozostaje nawilżona.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT