DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ OLIWĘ Z OLIWEK NA CZCZO?

Wielokrotnie pisaliśmy już o tym jak zbawienny wpływ ma oliwa z oliwek na nasze zdrowie.  Płynne złoto jest naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca i krążenia takimi jak miażdżyca czy zawał. Posiada również przebadane właściwości antynowotworowe. Spożywanie oliwy z oliwek na czczo dodatkowo zwiększa jej właściwości. Dlaczego? Zawarte w niej wartości odżywcze wchłaniają się bezpośrednio do naszego organizmu, a przy tym natychmiastowo łagodzą niektóre dolegliwości zdrowotne.

Poniżej, Interoleo przybliży wam podstawowe korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek na czczo.

1. Wspomaga pracę układu trawiennegobadacze dowiedli, że oliwa z oliwek spożywana we wczesnych godzinach porannych, zmniejsza nadkwaśność żołądka, zwiększa pracę jelit oraz wspomaga wchłanianie wartości odżywczych w niej zawartych.

2. Wpływa na poprawną pracę dróg żółciowych: oliwa z oliwek stymuluje pracę woreczka żółciowego a tym samym redukuje ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych oraz pomaga rozpuścić i wydalić kamienie jeśli już powstały.

3. Pomaga rzucić palenie: naukowcy dowiedli, że spożywanie pięciu kropel oliwy z oliwek na czczo znacząco zmniejsza niedogodności wynikające z wyelininowania nikotyny, gdyż wspomaga ona proces odtruwania organizmu.

4. Powoduje chudnięcieoliwa z oliwek ze względu na swoje właściowości sycące, znacząco zmniejsza nasz apetyt. Spożywana na czczo zredukuje uczucie głodu a przy tym, w odróżnieniu do innych tłuszczy, nie wpłynie na wzost masy ciała.

5.  Zwiększa działanie przciwzapalne jak już pisaliśmy, 50 gr oliwy z oliwek odpowiada 9 mg ibuprofenu,  powszechnie znanej substancji przeciwbólowej i przeciwzapalnej. Oliwa przyjmowana na czczo, szybciej wchłania się do naszego organizmu, zmniejszając tym samym czas trwania bolesnych dolegliwości.

Eksperci od spraw żywienia zalecają włączenie co najmniej trzech łyżek oliwy z oliwek do naszej codziennej diety. Ważne jest, aby przynajmniej jedna z nich przyswajana była na czczo, tak aby składniki w niej zawarte, w jak najwiekszej proporcji, trafiły do naszego organizmu.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT