MOOD FOOD CZYLI JEDZENIE, KTÓRE POPRAWIA HUMOR

Od kilkudziesięciu lat towarzyszy nam przekonanie, że to co jemy jednoznacznie wpływa na nasze zdrowie i na jakość naszego życia. Dietetycy zachęcają nas do wprowadzenia zrównoważonej diety opartej o zasady zdrowego żywienia. Dzięki płynących od nich radom, wszyscy doskonale wiemy, że spożywanie niektórych produktów, takich jak oliwa z oliwek, niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Ale czy możliwe jest, aby dieta jaką stosujemy miała wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale i na nasz humor?

Według naukowców, jak najbardziej tak. Z badań prowadzonych na przestrzeni ostatnich lat wynika, iż istnieje szereg  pokarmów zawierający substancje odpowiedzialne za aktywowanie neuroprzekaźników w mózgu, którego efektem jest natychmiastowe uczucie przyjemności.

Pokarmy, które poprawiają samopoczucie

Oliwa z oliwek, awokado i czekolada to tylko niektóre ze składników naszej codziennej diety,  które wprawiają nas w pozytywny nastrój. Do tak zwanych pokarmów szczęścia możemy zaliczyć produkty zawierające substancje takie jak tryptofan, kwasy tłuszczowe omega-3 czy magnez, gdyż każda z nich wspomaga, na swój sposób, nasz układ nerwowy. Wynik jest jednak zawsze taki sam - związki chemiczne zachodzące w mózgu z udziałem tych substancji uwalniają serotoninę odpowiedzialną za zmniejszenie napięcia nerwowego czy rozdrażnienie.

Innym przykładem substancji regulującej nasz stan duchowy są endorfiny, zwane hormonami szczęścia. Naukowcy z Wielkiej Brytanii dowiedli, że jedzenie czekolady znacząco redukuje poziom agresji, gdyż po jej spożyciu rośnie w mózgu poziom endorfin. Nie od dziś wiadomo również, że witaminy, a w szczególności witamina C podnosi poziom dopaminy- kluczowego neuroprzekaźnika kontrolującego nasze dobre samopoczucie.

W pełnym stresu życiu, warto zadbać o równowagę, również tę emocjonalną. W trosce o swój komfort psychiczny, pacjenci często sięgają po środki farmakologiczne, uważając, że w ten sposób uda się im szybko i efektywnie poprawić swoje samopoczucie. Zapominają niestety o tym, jak wielką wagę w naszym codziennym życiu odgrywa sposób w jakim się odżywiamy. Warto pamiętać, że każda substancja, która trafia do naszego organizmu może wpływać na procesy chemiczne zachodzące w naszym mózgu, a tym samym rzutować na to jak się czujemy. Sięgajmy więc po zdrowie zawarte w jedzeniu, jego wpływ na nasze samopoczucie jest bezcenny.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT