6 DOWIEDZIONYCH WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNYCH OLIWY Z OLIWEK

Tłuszcze stanowią około pięciu procent codziennej diety człowieka dlatego też ważne jest, aby w trosce o nasze zdrowie, wybierać te najzdrowsze. Cechą charakterystyczną oliwy z oliwek  jest  bardzo wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (70-85%) oraz niewielka ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych dzięki czemu jej regularne spożywanie posiada wiele dowiedzionych właściwości zdrowotnych. Przyjrzyjmy się im z bliska.

1. Wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze krwi: według badań pod przewodnictwem dr Cecili Samieri z Uniwersytetu w Bordeaux ryzyko wystąpienia zawału serca u osób regularnie spożywających oliwę z oliwek jest o 41% niższe niż osób, które nie używają jej wcale. 

Ponadto, oliwa z oliwek przyczynia się do wzrostu poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Podwyższony poziom tzw. złego cholesterolu LDL może wywołać poważne ryzyko dla naszego zdrowia, gdyż jego część odkłada się w wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. To powoduje, że nasze tętnice stają się mniej elastyczne i zwężają się co w następstwie może przyczynić się do zawału lub udaru mózgu. Przypomnijmy, że wartość pożądana cholesterolu we krwi wynosi mniej niż 200 mg/dL, przy czym dobry cholesterol nie powinien być niższy niż 40 mg/dL, natomiast zły cholesterol (LDL) nie wyższy niż 100 mg/dL. 

2. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy: naukowcy dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek przez osoby zdrowe, obniża poziom glukozy we krwi nawet o 12%. Oliwa z oliwek  sprawia, że nasze komórki potrafią lepiej wykorzystać i gospodarować glukozą. Pomaga też regulować i równoważyć poziom insuliny, w związku z czym nie doświadcza się skoków poziomu cukru.

3. Chroni przed osteoporozą: według badania przeprowadzonego przez PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterranea) osoby spożywające większe ilości oliwy z oliwek (20, 30 ml dziennie) charakteryzują się większym stężeniem osteokalcyny i innych markerów uczestniczących w budowaniu kości. Warto dodać, że kluczowym czynnkiem w walce w osteoporozą jest codzienny ruch.

4. Choroby zwyrodniniowe i starzenie: badacze Uniwersytetu w Granadzie, wraz ze specjalistami z Zespołu Szpitalnego w Jaen, włoskiego Instytutu Biochemii Uniwersytetu la Marche oraz Uniwersytetu w Lleida, dowiedli, że oliwa z oliwek, na tle innych tłuszczy, cechuje się korzystnym działaniem w spowolnieniu procesów starzenia się organizmu. Tłuszcze w niej zawarte, w połączeniu z koenzymem Q, oddziałują na symptomy starzenia się, które zmieniają strukturę i działanie komórek. Ponadto, kwas oleinowy i związki fenolowe zawarte w oliwie stanowią skuteczną broń w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Źródło: materiały prasowe

POWRÓT