OLIWA Z OLIWEK A MLEKO MATKI

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, oliwa z oliwek posiada wiele przebadanych właściwości zdrowotnych. Co jakiś czas pojawiają się jednak nowe badania potwierdzające fakt, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie bez przyczyny stała się kluczowym tłuszczem w diecie człowieka. Dziś wiemy również, że filar diety śródziemnomorskiej jakim jest, bez wątpienia, oliwa z oliwek extra virgin posiada wiele podobieństw w stosunku do naturalnego mleka, jeśli przyjrzymy się właściwościom odżywczym w nim zawartym.

Za badań przeprowadzonych przez Saverio Pandolfi z włoskiego Instytutu Genetyki Roślin wynika, że oliwa z oliwek extra virgin przejawia, bardziej niż każdy inny przebadany tłuszcz, właściowości podobne do tych, które możemy znaleźć w kobiecym pokarmie. Konkretnie, chodzi o tłuszcze omega 3 i omega 6, które w oliwie extra virgin znajdują się w zbliżonych proporcjach do tych zawartych w mleku, stanowiąc tym samym niezykle łatwo przyswajalny przez organizm dziecka pokarm. Ponadto, oliwa z oliwek cechuje się również podobnym poziomem kwasu linolowego ważnego w mielinizacji włókien nerwowych mózgu.

Pediatrzy zalecają włączenie oliwy z oliwek już od szóstego miesiąca życia dziecka, zachęcając przy tym, aby od drugiego roku życia, oliwa z oliwek stała się głównym tłuszczem spożywanym przez dziecko, gdyż dostarcza ona odpowiednej ilości kalorii, a przy tym chroni przed wystąpieniem wielu powszechnych chorób i wspomaga zdrowy rozwój organizmu.

Oliwa z oliwek przyspiesza wchłanianie witaminy D regulującej poziom wapnia i fosforu w organizmie dziecka, stymulującej również przyswajanie minerałów niezbędnych w procesie kostnienia. Tym samym, wzacnia kości w najmłodszych latach życia chroniąc je przez złamaniami i znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszym życiu.

Lekarze zalecają również włączenie niewielkiej ilości oliwy z oliwek do diety niemowląt cierpiących na tzw. kolkę, gdyż lekkostrawny tłuszcz jakim jest oliwa z oliwek, naturalnie reguluje układ trawienny zapobiegając m.in. zaparciom. Ponadto, oliwa z oliwek zawiera oleuropein, naturalną substancję przeciwzapalną, która odtwarza działanie ibuprofenu, powszechnie stosowanego składnika leków przeciwbólowych. 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT