ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

Dziś, 7 kwietnia, obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Tematem przewodnim tegorocznych obchodów organizowanych pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia jest bezpieczeństwo żywności i jego wpływ na zdrowie publiczne. Według ekspertów WHO, pomimo ogromnej pracy w tej dziedzinie, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób występujących na świecie.

Ważna rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa tego co trafia na nasz stół odgrywamy my - konsumenci. W celu uświadomienia społeczeństwa o niebezpieczeństwach płynących ze szkodliwej żywności, Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała kilka podstawowych rad, których każdy z nas powinnien przestrzegać.

1. Jedną z głównych zasad, którą powinien kierować się konsument w trosce o swoje bezpieczeństwo jest, nie tylko jakość produktów jakie spożywa, ale również zapewnienie odpowiednich warunków higienicznych, zarówno podczas przygotowywania potraw jak i przechowywania każdego z produktów. Nie trzeba przypominać jak ważne jest, aby naczynia i narzędzia używane podczas gotowania były czyste i wolne od bakterii.

2. Istotna jest również tempartura w jakiej przechowywana jest żywność. Należy pamiętać, aby  nie pozostawiać gotowanych potraw w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny, a produkty łatwo psujące się bezwzględnie przechowywać w lodówce.

3. WHO podkreśla również, że osoby często spożywające dania z patelni powinny unikać przypalania podczas smażenia, ponieważ może ono spowodować uwolnienie szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych, o czym wielokrotnie pisaliśmy.

4. W przypadku pojawienia się wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa wody pitnej lub jedzenia należy zachować szczególną ostrożność. Nie zaleca się picia wody bez wcześniejszego przegotowania lub poddania jej procesowi uzdatniania, a spożywanie nieznanych produktów powinno zostać poddane uważnej ocenie ryzyka.

Źródło: Materiały prasowe/ Biuro Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.

POWRÓT