DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ŁAGODZI OBJAWY MENOPAUZY

Wielokrotnie pisaliśmy o dobroczynnym wpływie diety śródziemnomorskiej na nasz układ krążenia i serce. Dziś wiemy również, że dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia obowiązująca w krajach basenu śródziemnego posiada także przebadany wpływ na zdrowie kobiet w wieku menopauzalnym.

Według badań przeprowadzonych pod przewodnictwem Instytutu Dietetyki Uniwersytetu Nawarry oraz Stowarzyszenia Farmaceutów w Hiszpanii, kobiety stosujące dietę śródziemnomorską na co dzień mogą cieszyć się mniejszym ryzykiem wystąpienia nadwagi bądź otyłości związanej z przekwitaniem.

W badaniu, w którym wzięło udział 8 954 kobiet w okresie okołomenopauzalnym, wzięto pod uwagę stopień stosowania diety śródziemnomorskiej oraz występowanie objawów menopauzalnych lub ich brak. Według nich, wśród kobiet spożywających odpowiednie ilości drobiu, ryb, warzyw i owoców oraz wysokiej jakości tłuszczów takich jak oliwa z oliwek ryzyko pojawienia się nadwagi uległo znaczącemu zmniejszeniu.

Ponadto, zgodnie z badaniami przedstawionymi w "American Journal of Clinical Nutrition", przeprowadzonymi przez naukowców z Uniwersytetu Queensland (Australia), dieta śródziemnomorska zmniejsza również częstotliwość tzw. uderzeń gorąca występujących w okresie menopauzy.

W badaniu trwającym blisko 9 lat ustalono, że wśród kobiet stosujących dietę śródziemnomorską około 20% rzadziej występowały dolegliwości takie jak uczucie gorąca czy nadmierna potliwość. Uczestniczki, które w trakcie trwania badania spożywały produkty zawierające dużo tłuszczu i cukru odczuwały je natomiast znacznie częściej.

Choć nie wiadomo dokładnie dlaczego dieta śródziemnomorska wpływa na objawy menopauzy, naukowcy uważają, że pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu stabilizują poziom estrogenu i pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, co w efekcie przekłada się na lepsze funkcjonowanie organizmu kobiety.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT