OLIWA Z OLIWEK I ORZECHY PRZECIW DEMENCJI

Wzrost średniej długości życia w krajach rozwiniętych przekłada się bezpośrednio na częstotliwość występowania tak zwanych schorzeń starczych, w tym chorób związanych z osłabieniem funkcji poznawczych oraz demencji. Większość działań mających na celu zmniejszenie występowania tego typu dolegliwości opiera się na profilaktyce, w tym na stosowaniu odpowiedniej diety, czego dowodzą najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Institut d’Investigacions Biomediques August Pi i Sunyer Szpitala Klinicznego w Barcelonie pod przewodnictwem dr. Emilio Ros.

Z badań prowadzonych na przestrzeni ostatnich pięciu lat wynika, że dieta śródziemnomorska z włączeniem oliwy z oliwek oraz orzechów znacząco poprawia funkcje poznawcze w grupie osób powyżej 60 roku życia. Aby dotrzeć do tych konkluzji przebadano łącznie 447 ochotników, których podzielono na trzy grupy: pierwszą grupę stosującą dietę śródziemnomorską z włączeniem jednego litra oliwy z oliwek tygodniowo, drugą grupę stosującą dietę śródziemnomorską z włączeniem 30 g orzechów i migdałów dziennie oraz trzecia, stosującą dietę niskotłuszczową.

Celem badania było oszacowanie wpływu każdego z modeli żywieniowych na pamięć oraz tzw. funkcje poznawcze (szybkość reakcji oraz myślenia). Po pięciu latach testów okazało się, że wśród osób przyjmujących około jednego litra oliwy z oliwek tygodniowo znacząco wzrosły funkcje poznawcze, a osoby, które włączyły do swojej diety orzechy poprawiły swoją pamięć w odróżnieniu od osób stosujących dietę niskotłuszczową. Według dr. Emilio Rus wynika to głównie z wysokiej ilości substancji przeciwzapalnych oraz antyoksydantów zawartych w obydwu produktach.

Zadania z jakimi miały się zmierzyć osoby biorące udział w badaniu to m.in. zapamiętanie ciągu siedmiu słów i przypomnienie ich po trzech minutach oraz połączenie linią 12 cyfr losowo rozmieszczonych na kartce papieru.

Badanie to, jako pierwsze na świecie, ostatecznie potwierdziło, iż istnieją pokarmy działające profilaktycznie na nasze funkcje poznawcze, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji starczej oraz pozostałych zaburzeń związanych ze spadkiem sprawności umysłowej po 65 roku życia.

Jest ono niezwykle ważne, zwłaszcza ze względu na brak skutecznych metod leczenia demencji oraz potrzebę wdrażania strategii prewencyjnych mających na celu opóźnienie wystąpienia lub zminimalizowanie skutków tych wyniszczających problemów zdrowotnych.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT