OLIWA Z OLIWEK BOGATA W WITAMINY E I K

To że witaminy są niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu wie każdy. Wiemy też, że obecne są w wielu produktach które spożywamy. Interoleo postanowił przyjrzeć się działaniu i zawartości w oliwie z oliwek witamin E i K.

Witamina E znajduje się w wielu produktach, głównie pochodzenia roślinnego. W 100 gramach oliwy z oliwek znajduje się 12 mg witaminy E. Badania naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie, przy współpracy z ekspertami z całego świata, wykazały, że spożywanie 25 gr oliwy dziennie (ok. 2 łyżeczek) stanowi ok 50% zalecanej dawki dla mężczyzn i 62,5 % w przypadku kobiet. Posiada ona przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne oraz zapobiega uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Hamuje także utlenianie cholesterolu LDL, co sprawia, że przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Zalecana jest osobom mającym wysoki poziom cholesterolu, gdyż zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych.

Niedobór witaminy E w naszym organizmie może powodować wielorakie konsekwencje, takie jak:

- zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych,

-  niedokrwistość u dzieci i niemowląt,

- zaburzenia neurologiczne,

- wczesne starzenie się skóry oraz gorsze gojenie się ran,

- zwiększa się także ryzyko zachorowania na choroby sercowo naczyniowych.

W rzeczywistości witaminą K określa się tak całą grupę witamin:

- witamina K1 (fitomenadion),

- K2 (menachinon-6),

- K3 (menadion).

Witaminę K1 pozyskuje się z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast witamina K3 jest syntetyzowana, tzn. produkowana sztucznie. Grupa tych witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jest ona odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi i zapobiega tym samym wewnętrznym krwawieniom i krwotokom. Hamuje także rozwój nowotworów (m.in. piersi, jajnika, wątroby). Według badań w 100 gramach oliwy znajduje się 49,60 ug witaminy K.

Z racji tego, że witamina K jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi, jej niedobór skutkuje słabą krzepliwością, łatwością powstawania krwotoków. Pojawiają się także problemy z gojeniem się ran.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT