DLACZEGO WARTO ŁĄCZYĆ OLIWĘ Z OLIWEK Z CYTRYNĄ?

O pozytywnym wpływie oliwy z oliwek na nasze zdrowie pisaliśmy już wielokrotnie. Nigdy jednak nie zastanawialiśmy się nad działaniem płynnego złota w połączeniu z innymi substancjami, które mogą potęgować jego właściwości. Cytryna, znana głównie z dużej zawartości witaminy C i ze swojej skuteczności w walce z przeziębieniem i grypą, jest również doskonałym dopełnieniem oliwy z oliwek. Dlaczego? Ponieważ w połączeniu z tym tłuszczem roślinnym może chronić nasz organizm przed wieloma dolegliwościami.

1. Oczyszcza wątrobę i woreczek żółciowy

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka – oczyszcza krew z toksyn, wirusów oraz bakterii, odtruwa organizm z alkoholu i odgrywa decydującą rolę w systemie odpornościowym. Często jednak bywa tak, że nasza wątroba również wymaga odtrucia. Jedną z głównych przyczyn intoksykacji tego organu jest nieodpowiednia dieta i wynikające z niej przeciążenie wątroby oraz woreczka żółciowego. Typowymi objawami są zmęczenie po przebudzeniu oraz uczucie suchości w ustach. Aby z nim walczyć, lekarze zalecają spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek z trzema kroplami soku z cytryny po przebudzeniu, na pół godziny przed spożyciem pierwszego posiłku.

2. Wspomaga układ trawienny

Oliwa z oliwek w połączeniu z cytryną zalecana jest również osobom cierpiącym na nadkwaśność żołądka, niestrawność lub wzdęcia, gdyż zawarte w nich substancje nawilżają błony śluzowe przewodu pokarmowego i ułatwiają proces trawienia. Dodatkowo, oczyszczają nasz organizm z toksyn oraz innych zbędnych substancji. Przeciwwskazaniem do stosowania kuracji jest choroba wrzodowa żołądka.

3. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych

Oliwa z oliwek jest naturalnym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, które chronią nas przed chorobami serca i układu krążenia. Cytryny natomiast posiadają wysokie stężenie potasu i magnezu – dwóch pierwiastków regulujących poziom ciśnienia tętniczego. Ponadto, bioflawonoidy zawarte w owocach cytrusowych stanowią naturalne antyoksydanty, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne.

4. Wzmacnia włosy i paznokcie

Tłuszcze roślinne, a w szczególności oliwa z oliwek połączona z sokiem z cytryny wzmacniają płytkę paznokci oraz włosy. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom antyseptycznym  i ściągającym, są rekomendowane w leczeniu chorób skóry oraz łupieżu.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT