FASOLA SZPARAGOWA – DLACZEGO WARTO JĄ JEŚĆ?

Lato większości z nas kojarzy się nie tylko z przyjemną pogodą, ale również z wysypem sezonowych warzyw i owoców. To właśnie w tych tygodniach na targach i w sklepach pojawia się niekwestionowana królowa letnich warzyw, czyli fasolka szparagowa. Zarówno ta zielona jak i żółta to prawdziwe źródło potasu i witamin, lecz na tym jej zalety się nie kończą. My postanowiliśmy przyjrzeć się im bliżej i oto co odkryliśmy.

1. Fasola szparagowa jest pokarmem niskokalorycznym - 100 g tego warzywa zawiera jedynie 27 kcal przez co stanowi idealną alternatywę dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.Naszym sprzymierzeńcem w walce z kilogramami jest również zawarty w niej błonnik, który usprawnia pracę naszego układu trawiennego i zapobiega zaparciom.

2. Dzięki wysokiej proporcji kwasu foliowego zawartego w szparagówce zaleca się jej spożywanie przez kobiety w ciąży lub starające się o dziecko. W każdych 100 g fasoli szparagowej znajduje się około 37 μg folianów dzięki czemu wspomaga ona prawidłowy rozwój płodu i może zapobiegać zatruciom ciążowym.

3. Fasola szparagowa znana jest również z niskiego indeksu glikemicznego, a dzięki zawartym w warzywie białku poziom cukru we krwi po jej spożyciu wzrasta bardzo powoli. Lekarze zalecają jej spożywanie zwłaszcza w pierwszej fazie cukrzycy. Ponadto, według medycyny naturalnej łagodzi zbyt częste oddawanie moczu i pragnienie związane z zaburzeniami cukrzycowymi.

4. Wysoka zawartość w witaminy A, B6, C, E, K oraz przeciwutleniacze sprawia, że jej regularne spożywanie wzmacnia naszą naturalną odporność i skutecznie chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Ponadto, spowalnia proces starzenia organizmu i znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki nie ma wątpliwości, że warto sięgać po młodą fasolę szparagową. Sposobów na jej przyrządzenie nie brakuje – możemy stosować ją jako dodatek do dania głównego bądź składnik wielu sałatek. Fasolę szparagową możemy gotować lub piec w piekarniku, jednak, aby zachowała jak najwięcej cennych składników odżywczych, zaleca się gotowanie na parze. Osobom nie przepadającym za smakiem gotowanych warzyw proponujemy lekko ją zrumienić i dopełnić jej smak np. oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub czosnkiem.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT