5 SKŁADNIKÓW, KTÓRYCH NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ W LETNIEJ SAŁATCE

Zielona sałata z dodatkiem oliwy z oliwek i warzyw to jedno z ulubionych dań mieszkańców basenu morza śródziemnego. Odpowiednio przygotowana sałatka stanowi tam kluczowy składnik zdrowej diety, między innymi, dzięki swojej wysokej zawartości w błonnik, który wspomaga i reguluje nasz układ trawienny.

I choć moda na sałatki zawitała również do Polski, ich skład często odbiega od ideału zdrowej, śródziemnomorskiej diety. Głównie ze względu na zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych oraz innych tuczących substancji.

Jak więc przygotować zdrową letnią sałatkę, która nie tylko zadba o naszą figurę, ale i odpowiednio nas odżywi? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych składnikach.

1. Awokado: choć jest owocem bardzo kalorycznym - średniej wielkości awokado zawiera około 40 g tłuszczu - jest niezywkle zdrowe. Dzięki kwasie oleinowym zawartym w dużej proporcji, posiada moc obniżania tzw. złego cholesterolu. W awokado znajdziemy również dużą dawkę potasu niezbędnego w prawidłowej pracy serca oraz układu nerwowego. Naukowcy łączą również jego spożycie ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworów prostaty oraz piersi.

2. Oliwa z oliwek: jak już wielokrotnie informowaliśmy, tłuszcze roślinne, a w szczególności oliwa z oliwek, zwiększają wchłanianie substancji odżywczych przez organizm i są doskonałym źródłem witaminy E - 100 g oliwy z oliwek zawiera aż 12 mg tej witaminy. Ponadto, spożywanie oliwy z oliwek w surowej postaci poprawia cyrkulację krwi, kontroluje poziom gluzkozy w organizmie oraz pobudza trawienie. Dlatego też warto używać w formie dodatku do zielonych sałat i unikać gotowych wysokokalorycznych sosów sałatkowych.

3. Orzechy: podobnie jak awokado, zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są niezwykle bogate w kwasy omega 3 dlatego też dietetycy szczególneie zalecają je osobom, które nie spożywają wystarczającej ilości ryb. Działają profilaktycznie w chorobach serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto, usprawniają pracę mózgu i wspomagają układ odpornościowy.

4. Niskokaloryczny ser: jak powszechnie wiadomo, ser dostarcza naszemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia oraz sporą dawkę tłuszczy jednonienasyconych. W przypadku sałatek, warto sięgać po sery z niewielką zawartością tłuszczy nasyconych i unikać gatunków takich jak gouda, cheddar czy brie. Zamiast nich, dietetycy zalecają wybierać sery białe np. kozie, które nie powodują alergii i są bogate w witaminy z grupy B.

5. Suszone owoce: dzięki temu, że wymagają gryzienia, spowalniają proces trawienia i w konsekwencji powodują, że wzrasta nasze uczycie sytości. Dostarczają nam takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, a ponadto poprawiają nasz profil lipidowy. Pamiętaj, aby wybierać tylko te zawierające niewielką ilość cukru.

Niezależnie od tego jak często spożywamy sałatki, warto pamiętać o odpowiednim wyborze składników. Tylko tak przygotowana sałatka dostarczy nam niezbędnych subsatancji odżywczych i pozwoli cieszyć się szczupłą sylwetką nie tylko w ciągu letnich miesięcy.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT