DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA OBNIŻA RYZYKO WYSTĄPIENIA NOWOTWORU SZYJKI MACICY

O tym, że dieta śródziemnomorska szczególnie służy kobietom w wieku okołomenopauzalnym pisaliśmy już jakiś czas temu. Nie wiedzieliśmy jednak, że typowo południowy styl odżywiania może być również ważnym elementem profilaktyki nowotworu szyjki macicy, a odpowiednio zbilansowana dieta kluczowym elementem leczenia tego schorzenia.

Z opublikowanego przez British Journal of Cancer badania wynika, że kobiety spożywające regularnie co najmniej sześć składników diety śródziemnomorskiej mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu szyjki macicy nawet o 46%. A wszystko to za sprawą błonnika, przeciwutleniaczy fitochemicznych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tradycyjnej śródziemnomorskiej diecie

Aby dotrzeć do takich wniosków, przeanalizowano wyniki trzech badań klinicznych prowadzonych we Włoszech i Szwajcarii (Swiss National Science Foundation) w latach 1983 i 2006, w których łącznie wzięło udział 1411 kobiet chorych na nowotwór szyjki macicy oraz 3668 pacjentek należących do grupy kontrolnej.  

W celu przeprowadzenia testu, tradycyjną dietę śródziemnomorską podzielono na 9 głównych grup pokarmów takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i orzechy, zboża, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oliwa z oliwek, ryby spożywane w umiarkowanej proporcji, mięso w niewielkiej ilości, produkty mleczne oraz alkohol przyswajany okazjonalnie. 

Kobiety, które spożywały sześć produktów z wyżej wymienionej listy zmniejszyły swe ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy o średnio 46% podczas gdy te, które spożywały jedynie pięć produktów z listy obniżyły je o 34%. W przypadku kobiet stosujących się w pełni do zaleceń specjalistów ryzyko zmniejszyło się o około 57%. 

Dr Cristina Bosetti, nadzorująca badania stwierdziła, że pokazują one jednoznacznie związek pomiędzy zdrową, zrównoważoną dietą oraz ryzykiem zachorowania na raka macicy przez kobiety, niezależnie od ich wieku.

W Polsce co roku diagnozuje się około 3200 nowych zachorowań na tego typu nowotwór. W diecie pacjentek ważną rolę odgrywają witaminy i minerały. W szczególności beta-karoten, witamina C oraz E, selen i koenzym-Q10, które z łatwością znajdziemy w diecie śródziemnomorskiej. 

Źródło: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/mediterranean-diet-reduces-risk-of-uterine-cancer/47851 

POWRÓT