OLIWA Z OLIWEK NA ZESPÓŁ METABOLICZNY

Nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu coraz częściej sprawiają, że w naszym organizmie pojawiają się zaburzenia metaboliczne, z którymi z kolei jest związane ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. 

Co do dokładnej definicji zespołu metabolicznego, zdania są podzielone, jednak większość lekarzy zgadza się i przyjmuje charakterystykę określoną przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF). Według niej zespół metaboliczny można stwierdzić u osoby, która ma tzw. otyłość brzuszną (obwód talii u kobiety jest równy bądź większy niż 88 cm, u mężczyzny równy bądź większy niż 102 cm). Dodatkowo dana osoba ma dwa z poniższych zaburzeń:

- poziom triglicerydów we krwi równy bądź wyższy niż 150 mg/dl (lub leczenie dyslipidemii);

- stężenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi – u kobiet niższe niż 50 mg/dl, zaś u mężczyzn niższe niż 40 mg/dl;

- ciśnienie tętnicze równe bądź wyższe niż 130/85 mm Hg (lub leczenie nadciśnienia tętniczego);

- poziom glukozy we krwi na czczo równy lub wyższy niż 100 mg/dl (lub leczenie cukrzycy typu 2)

Pomimo, że pierwsze opisy zespołu metabolicznego sięgają XVII wieku, to dopiero od niespełna 30 lat lekarze obserwują to schorzenie bliżej. Bez wątpienia ma na to wpływ drastyczny wzrost osób z dużą nadwagą oraz otyłych, którzy jednocześnie cierpią np. na cukrzycę typu 2, miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze.

Naukowcy rozpoczęli różnego rodzaju badania, nad przyczynami zespołu metabolicznego oraz możliwymi metodami leczenia tego zaburzenia. Według jednych z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rovira i Virgili (Tarragona), dieta zawierające suszone owoce oraz bogata w oliwę z oliwek, jest w stanie skutecznie przeciwdziałać zespołowi metabolicznemu. Badania przeprowadzono na 5 801 osobach w wielu od 55 do 80 lat, podzielonych na trzy grupy, według sposobu ich odżywiania:

- dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgen (z pierwszego tłoczenia);

- dieta śródziemnomorska z dodatkiem orzechów,

- dieta nisko-tłuszczowa.

Po 5 latach obserwacji odnotowano, że obwód w pasie w przypadku osób z dwóch pierwszych grup ulegał zmniejszeniu, tak jak i poziom glukozy w krwi. Zauważono, że 28,2% z nich, nie cierpiało już na syndrom metaboliczny.

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT