OLIWA Z OLIWEK I TWOJE ZDROWIE

Oliwa z oliwek ceniona jest nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale także za wyjątkowe właściwości lecznicze i zdrowotne o czym wielokrotnie pisaliśmy. Wprawdzie oliwie nie przypisuje się już boskich atrybutów jak to czyniono w odległych epokach, nie jest też niezbędnym źródłem energii w diecie, jest za to częścią nowego mitu zdrowia i dbałości o zdrową i zrównoważoną dietę. Przez wzgląd na wszystkie te przymioty oliwę nazywa się czasem „płynnym złotem” i traktuje się po części jako produkt spożywczy, a po części jako lekarstwo.

Oliwa z oliwek, nieodzowny składnik kuchni śródziemnomorskiej, należy do tłuszczów na których najlepiej się smaży, ponieważ tworzy grubszą warstwę wokół smażonego produktu. Oliwa może osiągać wysokie temperatury (180ºC). To tłuszcz, który doznaje najmniejszych szkód podczas podgrzewania i można go wykorzystywać ponownie więcej razy niż inne oleje. Co więcej, jest to tłuszcz roślinny, z którego możemy zaczerpnąć więcej pozytywnych elementów.

Badania przeprowadzone prze katedrę Kardiologii i Biochemii Klinicznej na Wydziale Medycyny Uniwersytetu w Saragossie wykazują, że zamiana oliwy ze słonecznika na oliwę z oliwek obniża poziom cholesterolu we krwi średnio o 13%. Korzystny wpływ oliwy z oliwek na organizm ludzki dotyczy wielu aspektów naszego zdrowia oraz różnych organów.

Układ trawienny:

  • obniża ilość wydzielanego kwasu żołądkowego;

  • obniża ilość wydzielin trzustki nie zakłócając trawienia pokarmów;

  • poprawia opróżnianie woreczka żółciowego zapobiegając tym samym powstawaniu kamieni żółciowych;

  • poprawia wchłanianie składników odżywczych przez jelita, szczególnie tych nieorganicznych. Dzięki temu, że oliwa poprawia wchłanianie żelaza, jej stosowanie  wskazane jest w przypadku anemii.

Układ krwionośny:

  • obniża ogólny poziom cholesterolu we krwi;

  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL);

  • nie wpływa na poziom dobrego cholesterolu (HDL);

  • stymuluje wydzielanie substancji  poszerzających żyły (poprawia przepływ krwi);

  • redukuje utlenianie złego cholesterolu co zapobiega zawałom z powodu torbieli;

  • obniża ciśnienie tętnicze.

 Inne przypadki zastosowania medycznego:

  • już w I w. Pliniusz Stary stosował liście drzewka oliwnego (same liście lub zmieszane z oliwą lub miodem) w celu gojenia wrzodów, oliwę zaś na gorączkę, zmęczenie mięśni i drgawki tężcowe;

  • homeopatia zaleca napar z liści oraz kory drzewka oliwnego na nadciśnienie, ponieważ zawiera glukozyd regulujący ciśnienie;

  • jako środek przeczyszczający i zapobiegający zapalenia jelit;

  • do chorób skóry (egzemy, łuszczycy) oraz w celach dermatologicznych;

  • w Kenii i Tanzanii Masajowie wykorzystują zmielone korzenie drzew oliwnych w celu ochrony przed malarią.

 

Źródło: Materiały prasowe

POWRÓT