Życie z cukrzycą nie jest słodkie. Polejmy je oliwą.

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. Został ustanowiony w 1991 roku przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy (IDF) i Światową Organizację Zdrowia (WHO). Dzień obchodów walki z tą chorobą nie jest przypadkowy, jest to bowiem rocznica urodzin Federicka Bantinga, który jako pierwszy zastosował insulinoterapię w leczeniu cukrzycy.

Cukrzyca jest pierwszą chorobą niezakaźną uznaną przez ONZ za epidemię XXI wieku i została wskazana jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń naszego wieku. Na cukrzycę cierpi ponad 8% ludzi na całym świecie, a z jej powodu co 7 sekund umiera jedna osoba.  Jednym z głównych celów obchodów Światowego Dnia Cukrzycy jest zwiększenie świadomości społecznej poprzez edukację, ponieważ wiedza na temat tej choroby pozwala na zrozumienie jej istoty i zasad leczenia, a co za tym idzie na zapobieganiu jej powikłaniom i znalezieniu sposobu na samodzielne życie z tą chorobą. Ma promować działania profilaktyczne.

W dniu walki z cukrzycą co roku poruszane są różne tematy m.in. otyłość, koszty leczenia cukrzycy, cukrzyca u dzieci i młodzieży. Święto ma też za zadanie zwrócić uwagę na coraz większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2 u dzieci i nastolatków. W tym roku kampania skoncentrowana jest na zdrowym odżywianiu, będącym jednym z najważniejszych czynników walki z cukrzycą. Według szacunków 285 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę, a 90% z nich ma cukrzycę typu 2, zwaną cukrzycą dorosłych, której przyczyną w dużej mierze jest otyłość i niezdrowy styl życia. Zdrowe odżywianie pomaga zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 2 i pozwala na kontrolowanie cukrzycy obydwu typów, a dzięki temu pozwala uniknąć powikłań.

Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek jest sposobem na ochronę przed tym schorzeniem. Jej skuteczność została potwierdzona badaniami, z których wynika, że jednonasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na nasz organizm, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi.  Oliwa z oliwek sprawia, że nasze komórki lepiej gospodarują glukozą oraz pomaga regulować poziom insuliny dzięki czemu zapobiega skokom poziomu cukru. Osoby chorujące na cukrzycę muszą kontrolować poziom trójglicerydów w swojej diecie. Wyniki badań wykazały, że dieta bogata w kwasy jednonienasycone zawarte w oliwie z oliwek, pomaga obniżyć poziom trójglicerydów.

W dniu poświęconym problemowi walki z tą rozprzestrzeniającą się chorobą pamiętajmy, że wobec cukrzycy nie jesteśmy całkowicie bezsilni. Odpowiednia dieta i prowadzenie zdrowego trybu życia pomogą nam uchronić się przed zachorowaniem lub zmniejszą możliwość wystąpienia poważnych powikłań w jej wyniku, warto więc zadbać o swoje zdrowie.

POWRÓT