Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek

Oliwa z oliwek – podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej – słynie z bogactwa w wartości odżywcze, które utrzymują w zdrowiu między innymi serce i układ krwionośny. Jednak, żeby było to możliwe, produkt musi być dobrej jakości. Dziś poznamy niezwykłe właściwości oliwy z oliwek i zdradzimy, po czym poznać najlepszą oliwę.

Oliwa z oliwek używana była już w czasach starożytnych, jednak uważa się, że to Hiszpania rozpowszechniła ją na całym świecie. Oliwa z oliwek to doskonały produkt, który z wagi na liczne korzyści zdrowotne, powinien na dobre zadomowić się na każdym stole.

Udokumentowane korzyści

Liczne badania wykazały, że oliwa z oliwek nie tylko podkreśla smak potraw, do jakich jest dodawana, lecz, co ważniejsze, pozwala dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Sądzi się, że oliwa z oliwek ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko udarów mózgu, chorób serca, raka piersi, raka płuc i niektórych rodzajów demencji.

Niedawno na Uniwersytecie w Bordeaux przeprowadzono badanie, którego wyniki opublikowało  czasopismo „Neurology”. Po sześcioletniej obserwacji 7 625 osób powyżej 65 roku życia badacze odkryli, że ryzyko zapadnięcia na wspomniane choroby u osób, które często spożywały oliwę z oliwek było mniejsze aż o 41%.

Zdrowie zawarte w oliwie

Choć badanie nie pokazuje, jakie składniki oliwy z oliwek mają tak korzystne efekty zdrowotne, eksperci twierdzą, że dobre zdrowie badani zawdzięczają zmianie używanych tłuszczów – korzystając z oliwy z oliwek, rzadziej sięgali po bardziej szkodliwe tłuszcze nasycone. Ponadto, oliwa z oliwek zawiera 80%  kwasu oleinowego i polifenoli – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym, które obniżają zapalenia układu krwionośnego.

Właściwości dobrej oliwy

Rzecz jasna, nie wszystkie oliwy tłoczone z oliwek są takie same. Różnią się one przede wszystkim jakością. Produkt ten jest tak różnorodny, że doczekał się swoich degustatorów, podobnie jak wino czy herbata. Jakość oliwy zależy od oliwek, z jakich została pozyskana oraz od procesu jej wytwarzania. Jak więc wybrać tę najlepszą? Nie jest to takie trudne, wystarczy zwrócić uwagę na kilka technicznych szczegółów opisanych na etykietce.

  • Wśród różnych odmian oliwy z oliwek wyróżnia się przede wszystkim oliwę extra virgen oraz virgen. Różnią się one poziomem kwasowości – im niższy, tym zdrowsza oliwa (kwasowość to wartość biochemiczna, nie jest wyczuwalna w smaku). Kwasowość oliwy z oliwek extra virgen nie przekracza 0,8% (zawartość kwasu oleinowego w 100 gramach produktu). Ten sam wskaźnik w przypadku oliwy virgen wynosi 2%.
  • Dobra oliwa z oliwek tłoczona jest na zimo, to znaczy w temperaturze pokojowej, w około 20 o C. Wysoka temperatura tłoczenia może zmienić właściwości oliwy.
  • Dobra oliwa z oliwek z czasem traci swoje właściwości. O tym, jak odpowiednio obchodzić się z oliwą extra virgen, aby można jej było użyć nawet pięciokrotnie, pisaliśmy w poprzednim poście.
  • Innym czynnikiem pozwalającym ustalić jakość oliwy z oliwek jest jej zapach i smak. Dobrej jakości oliwa powinna pachnieć trawą, zielonymi owocami i rukolą. W smaku powinno się wyczuwać nutę cierpką i pikantną. To dlatego, że oliwki jeszcze na drzewach, nie są łagodne ani słonawe – do jakich jesteśmy przyzwyczajeni – lecz właśnie gorzkie i pikantne.
  • Inną interesującą cechą oliwy jest jej kolor. Co ciekawe, sam kolor nie świadczy o jej jakości. Pewnie dlatego degustatorzy tego „płynnego złota” często kosztują je z niebieskich kubków.

Zrób to sam

Na koniec prosty test, jaki możesz zrobić w domu, aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek, jakiej używasz, jest dobrej jakości. Umieść oliwę w lodówce. Jeśli gęstnieje i staje się mętna – dobry wybór. Jeśli nie, należy rozważyć zmianę firmy.

Oliwa z oliwek extra virgen bogata jest w składniki odżywcze, korzystnie wpływa na zdrowie, a ponadto doskonale smakuje. Nie wahaj się wprowadzić ją na stałe do Twojej diety!

Źródło:http://www.vidaysalud.com/diario/dieta-y-nutricion/como-elegir-un-buen-aceite-de-oliva/

POWRÓT