Oliwa z oliwek sposobem na artretyzm

Ostatnio przedstawiliśmy Wam dwa posty dotyczące terapii oliwą z oliwek na wypadające włosy. Dziś odkrywamy zalety „płynnego złota” w walce z poważnym schorzeniem, jakie dotyka bardzo wielu ludzi w Polsce, a mianowicie z artretyzmem. Artretyzm, czyli dna moczanowa zwana też podagrą, to przewlekła choroba stawów, objawiająca się stanem zapalnym tkanki łącznej. Prowadzi do progresywnej deformacji kości. Symptomami tego schorzenia jest odczuwanie bólu i sztywnienia ciała, zaczerwienienia, napady ciepła oraz obrzęki. 

Artretyzm to podstępna – bo długo niedająca żadnych objawów – choroba dotykająca przede wszystkim mężczyzn między 40 a 50 rokiem życia oraz kobiety po okresie menopauzy. Powstaje na skutek krystalizowania kwasu moczowego, który – jeśli jest go we krwi za dużo – przestaje się w niej rozpuszczać i zaczyna odkładać się w tkance okołostawowej i stawach. Tak odkładające się kryształki rosną, raniąc tkankę. W ten sposób dochodzi do stanu zapalnego stawów. 

Jak się okazuje, przed artretyzmem można zabezpieczyć się odpowiednią dietą, można też w podobny sposób łagodzić jego objawy. Według grupy naukowców Farmakologii Eksperymentalnej i Farmacji Klinicznej z Uniwersytetu w Sewilli pod kierownictwem Cataliny Alarcón de la Lastry, wykładowczyni farmakologii, oliwa z oliwek extra virgin zawiera polifenole, które sprzyjają łagodzeniu zapalenia stawów. Badacze przeprowadzili doświadczenia na dwóch grupach zwierząt. Jedna karmiona była oliwą słonecznikową – drugiej podawano oliwę z oliwek extra virgin. Naukowcy obserwowali rozwój obu grup. Odkryto, że u zwierząt, które spożywały oliwę z oliwek extra virgin w znaczny sposób ustąpiły objawy zapalenia stawów, podczas gdy u osobników karmionych oliwą słonecznikową nie stwierdzono istotnych zmian stanu zapalnego. Przeprowadzono również dokładnie badanie na poziomie tkankowym, z którego wynika, że u zwierząt przyjmujących oliwę z oliwek obniżyły się parametry biochemiczne związane z artretyzmem. 

Co ciekawe, inne badanie oparte na danych statystycznych wykazało, że w krajach, w których stosowana jest dieta śródziemnomorska – wyjątkowo bogata w oliwę z oliwek extra virgin – zapadalność na artretyzm jest znacznie mniejsza w porównaniu do państw, gdzie popularne są inne diety.

Powyższe badania niezbicie dowodzą, że oliwa o oliwek extra virgin – oprócz wielu innych zbawiennych właściwości, z których część opisaliśmy w poprzednich postach – ma również działania zapobiegające rozwojowi dny moczanowej. Dlatego można używać jej nie tylko jako pysznego dodatku podkreślającego smak potraw, lecz również – z pełną świadomością – jako środka terapeutycznego łagodzącego symptomy u cierpiących na artretyzm lub będących w grupie zagrożonych tą chorobą. 

Źródło: http://aceitecsb.es/es/blog/blog

POWRÓT