Oliwa z oliwek. I humor gwarantowany

Gdyby ktoś zapytał o powody, dla których czasem czujemy się przygnębieni, lista mogłaby nie mieć końca. Odpowiedź na pytanie o to, jak bronić się przed złym humorem, byłaby już znacznie trudniejsza. Dziś przedstawiamy Wam ustalenia naukowców, którzy zapewniają, że w utrzymaniu pogody ducha mogą pomóc nam niektóre produkty – wśród nich nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy z oliwek.

Rewelacje potwierdzone naukowo

Nie ma w tym krzty zabobonu czy pseudonaukowych teorii. Udowodniono, że pewne produkty spożywcze – ze względu na składniki odżywcze, jakie zawierają – pobudzają w mózgu neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie komfortu, przyjemności, spokoju ducha i dobrego humoru.

Wśród głównych substancji aktywnych, które stymulują pozytywne emocje, znajdują się na przykład tryptofan, teobromina, fenyloalanina, tyrozyna oraz witaminy z grupy B, witamina C, węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-3, magnez, żelazo, fosfor, selen, lit, cynk oraz kapsaicyna.

Odkrycie związku między produktami spożywczymi i emocjami nie należy w świecie nauki do nowości. Już w latach osiemdziesiątych w Instytucie Technologicznym w Massachusetts dowiedziono, że niektóre składniki odżywcze mają bezpośredni wpływ na myślenie i odczuwanie. Ogłoszono wręcz, że kawałek ciasta jest lepszym lekiem dla duszy niż jakikolwiek środek farmakologiczny. Niedawno naukowcy Uniwersytetu w Michigan stwierdzili, że dawka dwudziestu czereśni dziennie jest skuteczniejsza od wszelkich środków antydepresyjnych.

Kuchnia szczęścia

 W 2012 roku ukazała się książka autorstwa hiszpańskiego specjalisty żywieniowego Miguela Ángela Almodóvara pod tytułem „Mood Food. Kuchnia szczęścia”, w której zebrane są produkty pomagające bronić się przed przygnębieniem. Jak podaje Miguel Ángel Almodóvar są to między innymi banany, rośliny strączkowe, owoce morza, bakalie, a także ciemna czekolada, niektóre gatunki ryb czy pomidory. Na szczególne miejsce wśród produktów mających wpływ na nasze dobre samopoczucie zasłużyła oliwa z oliwek.

Do tej pory opisywaliśmy jej zbawienny wpływ na kości, stawy, włosy czy skórę. Jak się dieta uwzględniająca regularne spożycie „płynnego złota” nie tylko zachowa nas w zdrowiu, przedłużając lata życia, lecz także pozwoli nam skutecznie bronić się przed stanami przygnębienia czy depresji. 

FUENTE: www.abc.es/sociedad/20121223/abci-alimentos-felicidad-mood-food-201212171611.html

POWRÓT